Kanadský premiér poprel politické zasahovanie do kauzy finančnej riaditeľky firmy Huawei

NETKY.SK • 7 December 2018, 07:33 • 2 min
Kanadský premiér poprel politické zasahovanie do kauzy finančnej riaditeľky firmy Huawei

MONTREAL - Kanadský premiér Justin Trudeau vo štvrtok vyhlásil, že rozhodnutiu jeho krajiny zatknúť na žiadosť USA finančnú riaditeľku čínskej telekomunikačnej spoločnosti Huawei nepredchádzalo nijaké politické zasahovanie ani ovplyvňovanie.

slovakia

left justify in out

Zatknutie Meng Wan-čou si vyžiadali úrady USA, ktoré ju podozrievajú z porušovania amerických obchodných sankcií voči Iránu. Zatkli ju v sobotu vo Vancouveri a podľa vyjadrení kanadského ministerstva spravodlivosti jej hrozí vyhostenie do USA.

 

img

Meng Wan-čou

Zdroj: SITA

 

Trudeau v rozhovore s novinármi priznal, že o plánovanom zatknutí Meng bol informovaný vopred. Trvá však na tom, že do tohto prípadu sa politicky nijako nezasahovalo. "Môžem každého ubezpečiť, že sme krajinou nezávislého súdnictva a príslušné orgány prijali rozhodnutie v tejto veci bez akéhokoľvek politického zaangažovania alebo zasahovania, ako to v podobných prípadoch musí byť," povedal Trudeau.

 

Meng Wan-čou je dcéra zakladateľa spoločnosti Žen Čeng-feja a zastáva aj post zástupkyne predsedu správnej rady.

 

Trudeauovo vyhlásenie bolo zverejnené niekoľko hodín po tom, ako Peking voči zatknutiu Meng protestoval a žiadal jej okamžité prepustenie. "Kanada na žiadosť USA zatkla čínsku občianku, ktorá neporušila žiadny americký a ani kanadský zákon," uviedlo čínske veľvyslanectvo v Kanade.

 

img

Zdroj: SITA

 

Vypočúvanie Meng Wan-čou ohľadom kaucie stanovili na piatok. Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že nemôže o prípade poskytnúť žiadne bližšie informácie.

 

Newyorská prokuratúra vyšetruje podľa denníka Wall Street Journal, či sa spoločnosť Huawei dopustila porušenia amerických sankcií zavedených voči Iránu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies