Polícia upozornila na hoax, že Lasica a Satinský boli agenti štátnej bezpečnosti

NETKY.SK • 20 Júl 2021, 08:09 • 2 min
Polícia upozornila na hoax, že Lasica a Satinský boli agenti štátnej bezpečnosti

Polícia upozornila na to, že Milan Lasica ani Július Satinský neboli spolupracovníkmi Štátnej bezpečnosti.

slovakia

left justify in out

Polícia sa snaží vyvrátiť prostredníctvom stránky Hoaxy a podvody – Polícia SR na sociálnej sieti konšpiráciu, ktorá zosnulých umelcov zobrazuje ako agentov a spolupracovníkov komunistického režimu.

 

img

 

Niektoré užívateľské profily tento obrázok šíria aj vo facebookových diskusiách. Autor hoaxu si podľa polície dostatočne nenaštudoval vysvetlivky k informáciám. Takéto zápisy totiž nesvedčia len o spolupráci s ŠtB. "Je to omyl. Treba si všímať aj značky, ktoré dokumentujú kategórie spolupracovníkov alebo obetí ŠtB. Ako si môžeme všimnúť, pri menách Milana Lasicu a Júliusa Satinského je označenie "PO"," napísala polícia.

 

Súvisiaci článok: Štátny smútok po smrti Milana Lasicu nebude! Rozhodla koaličná rada

 

Uvedený fakt znamená, že "slovenskí konšpirátori si budú musieť nabudúce doštudovať aj vysvetlivky k registračným protokolom". Popis PO znamená, že to bol spis preverovanej osoby. Bol zavedený s cieľom sústreďovať písomnosti previerkového charakteru na osoby z hľadiska ich nebezpečnosti. "Je teda zrejmé, že obaja boli považovaní za preverované resp. nepohodlné osoby," dodala polícia.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Očitý svedok o úmrtí Milana Lasicu! Na udalosť reagovali aj známe tváre


„Na internete klamú slovenskí konšpirátori a neváhajú pri tom preraziť morálny suterén. Je im to úplne jedno, ich jediným cieľom je získať čo najviac lajkov a zdieľaní, aby sa mohli pochváliť pred svojou komunitou, aké veľké sprisahanie to odhalili,“ konštatuje polícia, ktorá upozorňuje na status používateľa Ludovít Vicena. Ten zverejnil fotku z Registračného protokolu agentúrnych a operatívnych zväzkov Štátnej bezpečnosti a vojenskej kontrarozviedky, ktorý je voľne dostupný na stránkach Ústavu pamäti národa a poukázal na mená Milana Lasicu a Júliusa Satinského. V skutočnosti boli obaja umelci len preverovanými osobami.

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: Milan Lasica už nie je medzi nami. Vo veku 81 rokov nás navždy opustil z miesta, ktoré bolo preňho všetkým

 

img

 

Pre niekoľkými rokmi sám Milan Lasica poskytol rozhovor v ktorom uviedol, že socializmus ho nemal rád.  „Tá prvá polovica 50. rokov zasiahla aj nás. Môj otec prišiel o zamestnanie, pretože Tatra banku zrušili. Potom už existovala len jedna banka, Štátna banka Československá. Môj otec bol nútený odísť do výroby, vraj aby získal nejaké skúsenosti ako robotnícka trieda,“ povedal Milan Lasica.


Komunizmus postihol i jeho strýka a vzor, Ernesta Šmálika, ktorý sa počas Slovenského národného povstania zapojil do Vysokoškolských strážnych oddielov, padol do nemeckého zajatia, odkiaľ ho spolu s ostatnými vojakmi vyslobodila americká armáda. Po návrate do Bratislavy chcel pokračovať v štúdiu medicíny, „ale mal príliš otvorené demokratické názory. Keďže sa v tom čase aj v školách robili rôzne previerky, ako nepohodlného ho z medicíny vyhodili. Odišiel do Zvolena, kde práve založili divadlo.

 

Mohlo by vás zaujímať: Nemecký funklub Karla Gotta rozbehol nový biznis a Ivana Gottová konečne rozprávala!

 

img

 

Milan Lasica spolu s Júliusom Satinským tvorili úchvatné duo komikov.  No podľa jeho slov „politická satira‘ bola režimom povolená, no boli dvojica, ktorá sa venovala humoru, a humor bol, ako prejav slobody, zakázaný, režim ho nevedel úplne ovládnuť, preto sa ho musel zbaviť“.

 

V roku 1970 bolo Divadlo na korze, kde účinkovali, pre odvážnu kritiku okupácie zatvorené. Humoristickej dvojici komunistický režim zakázal umeleckú činnosť. V rokoch 1970 – 1972 sa útočiskom Lasicu a Satinského stalo kabaretné divadlo Večerní Brno, no aj tu boli pod drobnohľadom Štátnej bezpečnosti. Po dvojročnom pôsobení museli z Čiech odísť.

 

Prečítajte si tiež: Vieme kedy a kde bude posledná rozlúčka s Františkom Nedvědom. Môže prísť aj verejnosť


Lasica a Satinský sa vrátili na obraz po osem rokov trvajúcom zákaze. V tom čase vznikol legendárny kabaretný program Ktosi je za dverami. Spolupracovali na ňom s Jarom Filipom. V 90-tych rokoch sa s programom vrátili na obrazovky televízie Markíza pod názvom Všetci sú za dverami.

 



Komik, herec a spevák Milan Lasica zomrel v nedeľu 18. júla večer vo veku 81 rokov na spoločnom koncerte s orchestrom Bratislava Hot Serenaders. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies