Kamzíkov je v Tatrách rekordne veľa

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 13:07 • 2 min
Kamzíkov je v Tatrách rekordne veľa

POPRAD – V Tatrách žije 1 232 kamzíkov, z toho 185 mláďat. Ide o rekordný počet kamzíkov od začiatku ich spočítavania pred viac ako 50 rokmi.

slovakia

left justify in out

Vyše 1 200 kamzíkov sa podarilo spočítať lesníkom a ochranárom počas minulotýždňového spočítavania na území celého Tatranského národného parku. V poľskej časti Tatier žilo z celkového počtu 388 kamzíkov, z toho 79 mláďat. „Výsledky milo prekvapili. Vďaka prírastkom presahujúcim 15 percent z celkovej populácie a slabšej zime sa početnosť kamzíka naďalej zvyšuje. Prirodzený úbytok vplyvom predátorov či iných faktorov bezpečne vykryjú novonarodené kamzíčatá. Potešil nás aj počet svišťov vrchovských, ktorých bolo nielen vidieť, ale aj počuť,“ uviedol zoológ Štátnych lesov Tatranského národného parku Jozef Hybler.

 

Lesníkom a ochranárom pri spočítavaní kamzíkov skrížilo cestu aj šesť medveďov. Výsledky spočítania podľa Hyblera dokazujú, že celoročná starostlivosť o kamzičiu zver na území Tatranského národného parku formou ochranných služieb, prikrmovania sušenou jarabinou a ostatných ochranných opatrení vrátane informovanosti a výchovy návštevníkov má svoje opodstatnenie. Vlani počas jarného spočítavania žilo v Tatrách 963 kamzíkov, z toho 168 mláďat. Nižšie stavy v minulom roku môžu byť dôsledkom nevyhovujúceho počasia počas minuloročného spočítavania. „Kamzíkom viac vyhovuje chladnejšie počasie, než slnečná páľava. Vďaka prehánkam a zamračenému počasiu boli tento rok aj počas poludnia pozorované rôzne aktivity, od popásania sa na vysokohorských trávach až po mládežnícke naháňačky a šmýkanie sa na snehových poliach,“ dodal Hybler. 

 

Spočítavanie kamzičej zveri organizujú Štátne lesy Tatranského národného parku už viac ako 50 rokov. V posledných rokoch spočítavajú kamzíky v spolupráci s poľským Tatranským národným parkom a Správou TANAP-u. Spoločným hlavným cieľom spočítavania kamzíkov je sledovanie stavov tohto vzácneho živočícha. Jarné spočítavanie je zamerané hlavne na zisťovanie počtu mláďat, v jesenných mesiacoch sa spočítavajú kamzíky pre poznanie kmeňových stavov pred zimou. Každoročne tak majú Štátne lesy TANAP-u prehľad, ako sa populácia kamzíka vyvíja. 

 

Najnižší počet kamzíkov zaznamenali Štátne lesy Tatranského národného parku koncom 90-tych rokov minulého storočia. Počet kamzíkov klesol až na hranicu 200 jedincov. Donedávna najpočetnejšie stáda sa v národnom parku vyskytovali v rokoch 1964 až 1965, kedy na tatranských svahoch napočítali až do tisíc kamzíkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies