Veľká láska, ešte väčšia vášeň a obrovská tragédia. Onassis miloval Mariu Callas, tak prečo sa oženil s inou?

NETKY.SK • 30 Január 2023, 10:00 • 2 min
Veľká láska, ešte väčšia vášeň a obrovská tragédia. Onassis miloval Mariu Callas, tak prečo sa oženil s inou?

Peniaze nie sú všetko a ani sláva nekráča ruka v ruke so šťastím, aj keď obe veci sú dobré a človeku prinášajú aké-také uspokojenie. Problém však je, že v noci nezohrejú, do náručia nevezmú a ani slzy nezotrú, nič nezaručia a lásku už vôbec nie. Maria Callasová je toho živým príkladom, alebo skôr bola, rovnako ako jej osudová láska, grécky miliardár Onassis.

slovakia

left justify in out

Jej patrila sláva a jemu vo vreckách nechýbalo nič, a nielen tam, ani na stole jedlo a ani ženy v posteli. Tak prečo si neuchránili puto, ktoré sa medzi nimi zrodilo a prečo je príbeh jednej lásky súčasne aj príbehom ešte väčšej tragédie?

 

Problémy

 

Povedzme si čo-to o Callasovej, aby sme ju lepšie pochopili, musíme spoznať, akými cestami sa uberala už od detstva. Narodila sa do rodiny zabezpečenej, čo sa financií týka, jej otec, grécky emigrant, vlastnil lekáreň v New Yorku, ale keďže ju matka až chorobne tlačila do opernej kariéry, nedopadlo to dobre. A ani nemohlo. Áno, talent tam bol obrovitánsky, aj učitelia hudby sa ňou nechali načisto ohúriť. Ale vnútorne, tam prežívala neistotu. Jednak kvôli rodičom, ktorí sa rozviedli, a jednak kvôli všetkému, ťažko povedať, čo ju zneisťovalo najväčšmi. Trpela závislosťami, už ako dieťa bola posadnutá jedlom, nekontrolovala sa, nedokázala to, a tak ani nečudo, že ju vždy robili nešťastnou aj problémy s priberaním a následnými pokusmi o chudnutie.

 

Manželstvo

 

Keď Maria stála na javisku, nezáležalo na ničom, iba na jej hlase, ktorý dokázal nemožné, muži ju obdivovali, ženy jej závideli. Zaľúbil sa do nej istý podnikateľ, síce nie príťažlivý, ale v podstate ani o nej nekolovali nejaké chýry, žeby bola oslnivo krásna. Jej ctiteľ bol aj o tridsať rokov starší než ona, ale ani to sa nezdalo byť prekážkou, a tak súhlasila, prijala jeho náklonnosť a aj sa za neho vydala.

 

img

 

Žiadaná

 

Manžel jej poskytoval bezpečie, možno pri ňom nepociťovala ohromujúcu vášeň, ale bola v bezpečí, a to jej stačilo. Viedol ju aj v kariére, bol predsa múdrejší a vekom skúsenejší, vedel sa pohybovať tam, kde jej talent nezmohol nič, a tak honoráre stúpali. Vtedy jej hviezda svietila najjasnejšie, ale namiesto toho, aby sa tešila a užívala si úspech, prepadla ďalšej závislosti a nezdravo začala lipnúť na peniazoch.

 

Vášeň

 

Možno si ani neuvedomovala, že je o niečo ochudobnená, až kým nestretla jeho. Zoznámila sa s ním a krátko potom s manželom obdržali pozvánku, aby nastúpili na jachtu a zúčastnili sa plavby a osudový muž nebol nik iný ako miliardár Onassis. Hostí bolo viac, všetci, samozrejme, prominentní, mala to byť zábava. A potom sa strhla búrka, všetci sa skryli v kajutách, iba oni dvaja zostali sami. Maria a Aristoteles Onassis prečkali noc v salóne. Chceli by ste vedieť, čo sa vtedy medzi nimi odohralo, však? Odpoveď na to poznali len oni dvaja, nech už to bolo ale čokoľvek, niečo sa zmenilo. Niečo sa stalo v ňom aj v nej, už nevedeli byť bez seba. On jej navyše daroval aj zlatý náramok s venovaním to love with Maria, čím dal jasne najavo, že o ňu má záujem. Bola to vášeň, veľká vášeň.

 

Odchod

 

Svojmu manželovi rýchlo oznámila, že s ním nemieni zostať, že sa zaľúbila a odišla. On ju varoval, pokúšal sa jej dohovoriť, že Onassis nemá práve najlepšiu povesť, že je prelietavý a nech si dáva pozor, lebo tým utrpí nielen ako žena, ale navyše ani jej kariéra neostane bez následkov. Samozrejme, že nepočúvala, lebo či sme slávni alebo nie, keď sa zaľúbime, akékoľvek dohováranie je zbytočné, ideme si tvrdohlavo za svojím a odignorujeme kohokoľvek, kto by nám stál v ceste za pravou láskou.

 

Večierky

 

Najskôr všetko vyzeralo dobre, teda aspoň z pohľadu zaľúbencov. Maria vystupovala menej a menej, lebo radšej trávila čas s Onassisom, a ak náhodou boli pozvaní na večierok či on nejaký sám organizoval, dala prednosť tomu než státiu na javisku. On sám bol ešte ženatý, ale neklamal, keď tvrdil, že sa rozvedie, ibaže s Mariou do manželstva nevstúpil, hoci jej to predtým sľuboval a ona po svadbe túžila.

 

img

 

Zrada

 

Ach, tá zrada bola obrovská. Áno, aj v prípade Callasovej sa ukázalo, že ľudia, čo nás varujú, majú zväčša pravdu, lebo vidia, čo my vidieť nechceme. Onassis daroval rovnaký náramok, aký dal kedysi jej, inej žene, Jackie Kennedyovej. A s ňou sa aj oženil.

 

Škodoradosť nikomu neprospeje, ale pri Onassisovi sa tiež čosi potvrdilo, a síce že kto robí nešťastnými iných, sám nepochodí šťastne. V manželstve s Jackie sa pre neho začalo utrpenie, zistil, že mu chýba ona. Že sa mu cnie za ohňom, ktorý v srdci nosila Maria. Za ohňom, ktorý ona vnímala iba pri ňom, veď kedysi sa jej smiali, že žije ako mníška, až pri ňom horela. A on ju opustil a sklamal. Vyhľadal ju, niekoľkokrát za ňou utiekol, ale ako zachránite to, čo nalomila nedôvera?

 

Smrť

 

Onassis zomrel ako prvý, aj pred smrťou ju vyhľadával. A keď napokon skonal, Callasová o sebe prehlasovala, že je vdova. Srdcom mu bola verná, a aj keď ju podviedol a vybral si inú, pre ňu sa nič nezmenilo. Milovala ho rovnako vrúcne, ako keby bola jeho manželka. Ba možno aj viac. Napokon zomrela ona, netrvalo to ani dlho, muža svojho života prežila len o dva roky a okolo jej smrti sú všelijaké fámy. Možno sa predávkovala. Možno bola chorá. Možno...

 

Či už majú pravdu jedni alebo prví, Callasovej hlas sa len tak ľahko nevidí, v opernom svete jej budú tlieskať vždy, teda by mali a aj my ostatní, lebo či už operu obľubujeme či nie, takej ako ona už nebude.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies