Kampaň na ruský spôsob: alkohol vymieňajú za potraviny

NETKY.SK • 11 Október 2021, 07:01 • 2 min
Kampaň na ruský spôsob: alkohol vymieňajú za potraviny

ORENBURG/MOSKVA - Úrady v Orenburskej oblasti spustili projekt, v rámci ktorého sa snažia zachrániť ľudí pred konzumáciou alkoholu s toxickým množstvom metanolu.

slovakia

left justify in out

Rozohodli sa tak v súvislosti s vyše 30 úmrtiami spôsobenmi konzumáciou pančovaného alkoholuObčania, ktorí kúpili alkoholické nápoje pochybnej kvality, ich v rámci nej môžu vymeniť v supermarketoch za potraviny v hodnote niekoľkonásobku kúpnej ceny, informovala v nedeľu agentúra TASS.

 

img

 

 

V uplynulých dňoch po konzumácii podomácky vyrobeného alkoholu vážne ochorelo 67 ľudí, pričom niektorých museli napojiť na podporné prístroje. Otravu alkoholom však 34 z nich neprežilo, pričom 50 percent zomrelo predtým, ako dostali lekársku starostlivosť a 94 percent hospitalizovaných zomrelo prvý deň alebo dokonca niekoľko hodín po prijatí do nemocnice.

 

Prečítajte si tiež: Nobelovu cenu za mier dostali dvaja novinári. Kremeľ ihneď reagoval

 

Vyšetrovanie ukázalo, že alkohol obsahoval vysoko toxický metanol. V niektorých prípadoch mali obete v krvi 3-násobok alebo až 5-násobok smrteľnej dávky metanolu. Podľa regionálnej vlády v tejto kauze doteraz zadržali 9 ľudí, ktorí sú obvinení z nedovolenej výroby a predaja alkoholu. Gubernátor Denis Pasler nariadil rozsiahle kontroly predajní v Orenburskej oblasti, ktoré majú za cieľ stiahnuť pančovaný alkohol z obehu.

 

img

 

 

Zatiaľ skonfiškovali vyše 1 200 sklenených a plastových fliaš. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie v sobotu oznámil, že zaistili aj 11 veľkých sudov. Predpokladaní páchatelia predávali zdraviu škodlivý alkohol predovšetkým v meste Orsk. Pretože nevedia, koľko fliaš s potenciálne smrteľným obsahom je v obehu, regionálna vláda spustila výmenný program. 

 

Možno vás zaujme: Za problémy Miloša Zemana môžu cigarety a alkohol, tvrdí Václav Klaus

 

Vodku a iný alkohol je možné v Rusku predávať iba s oficiálnymi identifikačnými číslami. Za porušenie tohto nariadenia hrozia prísne tresty. Napriek tomu sa takéto prípady otravy opakujú najmä na vidieku, kde sa často vyrábajú nápoje z lacného, ale život ohrozujúceho priemyselného alkoholu (metanolu), uviedla agentúra DPA.

 

V decembri 2016 zomrelo na otravu alkoholom v ruskom meste Irkutsk na Sibíri 78 ľudí. Obete vtedy vypili prípravok do kúpeľa s obsahom metanolu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies