Bieloruskí vojaci sú v plnej pohotovosti, susednej Litve už pretiekli nervy

NETKY.SK • 18 August 2020, 20:03 • 2 min
Bieloruskí vojaci sú v plnej pohotovosti, susednej Litve už pretiekli nervy

MINSK/VILNIUS - Bieloruské armádne jednotky na západnej hranici boli uvedené do plnej bojovej pohotovosti, oznámil v utorok tamojší prezident Alexandr Lukašenko. Poslanci litovského parlamentu v utorok drvivou väčšinou hlasov odsúhlasili ekonomické sankcie voči susednému Bielorusku. V prijatom dokumente zároveň vyzvali na to, aby medzinárodné spoločenstvo neuznalo výsledky nedávnych bieloruských prezidentských volieb.

slovakia

left justify in out

"Ochrana" západnej hranice 

Prezident Lukašenko na zasadaní bezpečnostnej rady štátu upozornil, že v blízkosti západnej hranice narastá napätie.

 

"Vďaka Bohu, zareagovali sme na to a nasadili bojové jednotky našej armády na západnej hranici a uviedli ich do plnej bojovej pohotovosti. Minister obrany mi oznámil, že všetko je hotové a príslušné jednotky sú pripravené zvládnuť svoje povinnosti," citovala Lukašenka agentúra TASS. Lukašenko už skôr tvrdil, že západné krajiny zhromažďujú v regióne vojenskú silu.

 

img

 

Uvalenie sankcií na Bielorusko 

V prijatom dokumente poslanci litovského parlamentu vo Vilniuse zároveň vyzvali na to, aby medzinárodné spoločenstvo neuznalo výsledky nedávnych bieloruských prezidentských volieb.

 

"Dnes vysielame svetu silný odkaz," povedal litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius po tom, ako poslanci schválili sankcie pomerom hlasov 120:0. Dvaja poslanci sa hlasovania zdržali, pričom 19 ďalších sa na ňom nezúčastnilo. Bližšie podrobnosti o prijatých sankciách neboli bezprostredne známe.

 

img

 

Dokument, ktorý prijal jednokomorový litovský parlament (Seimas), súčasne vyzýva medzinárodné spoločenstvo na odmietnutie znovuzvolenia Alexandra Lukašenka za bieloruského prezidenta.

 

EÚ je tiež proti 

Výsledky bieloruských prezidentských volieb odmietli aj predstavitelia EÚ, pričom Únia začala pripravovať uvalenie sankcií na bieloruských úradníkov zodpovedných za volebné podvody a násilné potlačenie protestov po prezidentských voľbách.

 

img

 

Prezidentské voľby sa v Bielorusku konali 9. augusta. Po ich zverejnení, kedy suverénnym spôsobom vyhral doterajší bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, okamžite vypukli pouličné protesty, voči ktorým tvrdo zasiahli bezpečnostné zložky. S výsledkom volieb nesúhlasili ani viacerí politici na čele s Cichanovskou.

 

Vyhlásenia Cichanovskej z Litvy 

Samotná Cichanovská, hlavná protikandidátka Lukašenka, ešte počas povolebnej noci odišla z Bieloruska do Litvy, kde už dávnejšie boli jej deti. Podľa svojich priaznivcov musela z vlasti ujsť pre nátlak zo strany Lukašenkovej vlády.

 

img

 

Z Litvy vyjadrila podporu protestujúcim Bielorusom a vyzvala na zastavenie zásahov bezpečnostných zložiek voči nim. Oznámila tiež, že je pripravená viesť Bielorusko a zároveň vyzvala na "prepustenie všetkých politických väzňov".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies