Británia deportovala z Turecka známeho teroristu, postavia ho pred súd

NETKY.SK • 11 August 2022, 18:37 • 2 min
Británia deportovala z Turecka známeho teroristu, postavia ho pred súd

LONDÝN - Britská polícia vzniesla obvinenia z teroristických trestných činov voči Britovi Aineovi Davisovi.

slovakia

left justify in out

Muž je podozrivý z členstva v bunke Islamského štátu (IS) známej ako The Beatles. TASR o tom informuje na základe štvrtkových správ agentúry AFP a stanice BBC. Davisa (38) na základe vyšetrovania protiterostického oddelenia Metropolitnej polície obvinili z držania strelných zbraní pre účely terorizmu. Zostáva v policajnej väzbe a neskôr sa má postaviť pred súd, píše stanica BBC.

 

Z domova: Nicholsonová: Nová strana s menami ako Korčok, Dzurinda a Mikloš by ľuďom priniesla nádej

 

img
Zadržaný Aine Davis

 

Davisa deportovali z Turecka a v stredu po prílete na londýnske letisko Luton ho zatkli. V tureckom väzení strávil viac než šesť rokov po odsúdení za teroristické trestné činy. Ako člen štvorčlennej bunky IS známej ako The Beatles sa mal v rokoch 2012-15 podieľať na mučení a vraždení rukojemníkov zo západných krajín v Iraku a Sýrii. Davis to však odmieta.

Lídra bunky zabil pred siedmimi rokmi americký dron, ďalších dvoch členov zadržali v Sýrii a po prevoze do USA odsúdili. Pre svoj anglický prízvuk dostali podľa známej štvorice z Liverpoolu prezývku The Beatles, dodáva BBC.

 

img

Členovia teroristickej skupiny

 

Davis, ktorý žil v Hammersmithe, bol niekoľkokrát odsúdený za drogy a v roku 2006 bol uväznený za držbu strelnej zbrane. Po konvertovaní na islam si Davis zmenil meno na Hamza a stretol sa s Emwazim. Obaja boli súčasťou skupiny, ktorá radikalizovala moslimov žijúcich v Londýne. Davis opustil Spojené kráľovstvo, aby sa pripojil k IS v roku 2013.

 

Zo sveta: Lotyšsko oficiálne označilo Rusko za teroristický štát, žiada to aj od ostatných krajín
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies