Kambodža začína s výstavbou vodnej nádrže, čím zlepší živobytie obyvateľov. Pomôcť jej k tomu má Čína

NETKY.SK • 2 Február 2024, 17:00 • 2 min
Kambodža začína s výstavbou vodnej nádrže, čím zlepší živobytie obyvateľov. Pomôcť jej k tomu má Čína

KAMPONG THOM - Kambodža v centrálnej časti krajiny začala výstavbu vodnej nádrže Dang Kambet, ktorú za zvýhodnených podmienok financuje Čínska exportno-importná banka (China EximBank).

slovakia

left justify in out

Kambodžský minister vodných zdrojov a meteorológie Thor Chetha uviedol, že projekt rozvoja vodnej nádrže Dang Kambet výrazne zlepší blahobyt a živobytie miestnych obyvateľov.

"Projekt bude zohrávať dôležitú úlohu nielen pri zásobovaní poľnohospodárstva vodou na zavlažovanie a každodennú spotrebu, ale tiež pomôže znížiť záplavy v období dažďov," povedal v prejave na mieste projektu v okrese Sandan. "Očakáva sa, že po dokončení výstavby bude mať z nádrže Dang Kambet prospech približne 25 000 rodín alebo 85 300 miestnych obyvateľov v šiestich okresoch," dodal.

Nádrž bude schopná zavlažovať viac ako 131 000 hektárov poľnohospodárskej pôdy v období dažďov a viac ako 45 000 hektárov v období sucha, uviedol Chetha a dodal, že pomôže zvýšiť produkciu ryžového zrna zo štyroch ton na päť ton na hektár.

"Chcel by som vyjadriť vďaku čínskej vláde za to, že vždy poskytovala Kambodži veľkú pomoc pri rozvoji vo všetkých oblastiach vrátane sektora vodných zdrojov," povedal Chetha. Projekt nádrže je veľkým úspechom v provincii a po dokončení výstavby poskytne veľký impulz pre rozvoj poľnohospodárstva.

Radca čínskeho veľvyslanectva v Kambodži Zhong Jie uviedol, že projekt výstavby vodnej nádrže Dang Kambet ďalej zvýši využívanie vodných zdrojov a účinnosť zavlažovania v povodí rieky Stung Sen.

"Zníži tiež straty spôsobené povodňami, zvýši produkciu obilnín, zvýši príjmy poľnohospodárov, podporí sociálno-ekonomický rozvoj v regióne a prinesie hmatateľné výhody miestnym obyvateľom," povedal Zhong.

Podľa neho Čína doteraz podporila Kambodžu pri rozvoji viac ako 10 veľkých zavlažovacích projektov.

"Tieto projekty sa týkali zavlažovacích oblastí s rozlohou takmer 420 000 hektárov a priniesli prospech miliónom miestnych obyvateľov," dodal Zhong.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj, Foto: Xinhua News Agency
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies