Juhokórejský prezident pricestoval do Číny na rokovania o Severnej Kórei

NETKY.SK • 10 Január 2012, 09:35 • 2 min
Juhokórejský prezident pricestoval do Číny na rokovania o Severnej Kórei

Juhokórejský prezident pricestoval do Číny na rokovania o Severnej Kórei

slovakia

left justify in out

img

Juhokórejský prezident I Mjong-bak pricestoval dnes do Číny na rokovania, ktoré sa podľa očakávania sústredia na nové vedenie Severnej Kórey a snahy presvedčiť Pchjongjang, aby sa vzdal svojho jadrového zbrojného programu.
Hlavné rokovania s čínsky prezidentom Chu Ťin-tchaom čakajú juhokórejského hosťa počas dneška. Očakáva sa, že sa sústredia na vývoj po minulomesačnom úmrtí severokórejského vodcu Kim Čong-ila, informovala kancelária juhokórejského prezidenta.
I Mjong-baka sprevádza vyslanec Soulu pre šesťstranné rokovania o severokórejskom jadrovom programe Lim Sung-nam, ktorý má rokovať so svojím čínskym partnerom, informovala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.
Čína má záujem na obnovení rozhovorov, ktoré zahŕňajú Severnú Kóreu, USA, Čínu, Južnú Kóreu, Japonsko a Rusko.
Po rokovaniach s čínskymi a juhokórejskými predstaviteľmi minulý týždeň, námestník americkej ministerky zahraničných vecí Kurt Campbell naliehal na Čínu, aby využila svoj vplyv a zabránila Pchjongjangu vo vojenských provokáciách. 
USA chcú, aby Čína "objasnila novému severokórejskému vedeniu, (ktoré prevzal Kimov tretí syn, Kim Čong-un)  význam zdržanlivosti", povedal Campbell.
Čína verejne podporila prechod severokórejskej moci na Kim Čong-una. Čínsky prezident mu minulý týždeň v telegram gratuloval k prevzatiu funkcie najvyššieho veliteľa ozbrojených síl, informovalo čínske ministerstvo zahraničných vecí.
Vzhľadom na predchádzajúce severokórejské provokácie sa Soul obáva, že zmena vo vedení krajiny by mohla vyústiť v ďalšie nepredvídateľné správanie sa.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies