Guvernér Ria de Janeiro zamietol, aby bol známy štadión pomenovaný po kráľovi futbalu

NETKY.SK • 9 Apríl 2021, 11:14 • 2 min
Guvernér Ria de Janeiro zamietol, aby bol známy štadión pomenovaný po kráľovi futbalu

Legendárny brazílsky štadión Maracana napokon neponesie meno kráľa futbalu Pelého. Zamietol to guvernér štátu Rio de Janeiro Cláudio Castro, ktorý vetoval legislatívnu iniciatívu skupiny poslancov regionálneho parlamentu.

slovakia

left justify in out

Najznámejší futbalový štadión na svete nesie aj názov Štadión Maria Filha. Tento brazílsky športový novinár sa najviac zaslúžil o to, že sa Maracana vôbec postavila pre potreby svetového šampionátu v roku 1950.

 

Maracana mala pôvodne klasický názov Mestský štadión Ria de Janeiro, ale po Filhovej smrti v roku 1966 ju premenovali na jeho počesť. Práve Filho použil svoje noviny "Jornal dos Sports" na kampaň s cieľom presvedčiť občanov Ria de Janeiro, že štadión musí byť bližšie k centru mesta namiesto pôvodného plánu postaviť ho v jeho susedstve. Informuje o tom sport.irf.at.

 



Maracana bola  v rokoch 1950 a 2014 dejiskom majstrovstiev sveta. Zároveň sa tam uskutočnil otvárací aj záverečný ceremoniál OH 2016. Na  štadión má príjemné spomienky aj Pelé. Pri svojom debute na Maracane 7. júla 1957 strelil svoj prvý gól v drese "kanárikov", hoci Brazília vtedy prehrala s Argentínou 1:2. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona