Juhoamerický Salvádor sa stal prvou krajinou na svete, kde je bitcoin legálnym platidlom

NETKY.SK • 7 September 2021, 09:02 • 2 min
Juhoamerický Salvádor sa stal prvou krajinou na svete, kde je bitcoin legálnym platidlom

SAN SALVADOR - Prieskum verejnej mienky, ktorý sa uskutočnil v auguste, naznačuje, že Salvádorčania sú voči používaniu kryptomeny skeptickí. Mnohí z nich ani poriadne nevedia, čo je bitcoin.

slovakia

left justify in out

Salvádor sa v utorok stal prvou krajinou na svete, ktorá prijala bitcoin za svoje oficiálne platidlo. Podporovatelia tohto kroku tvrdia, že zníži náklady pri zasielaní peňazí do Salvádora z cudziny, väčšinou z USA. Kritici sa, naopak, obávajú prania špinavých peňazí.

 

Príslušný zákon schválil salvádorský parlament pred tromi mesiacmi a v utorok, teda dnes, vstúpil do platnosti. Počíta s tým, že každý obchodník, ktorý je na to technicky vybavený, musí bitcoin akceptovať ako platidlo. Salvádorčania budú môcť takisto   v najznámejšej kryptomene platiť dane.

 

Výmenný kurz bitcoinu k doláru, ktorý je v Salvádore od roku 2001 oficiálnym platidlom namiesto domácej meny, sa bude voľne stanovovať na trhu. Prezident Nayib Bukele uviedol, že každý, kto si stiahne digitálnu peňaženku, dostane štartovací kredit vo výške 30 USD (okolo 25 eur).

 

Prečítajte si tiež: Rozhodnutie štátu Salvádor vyhnal hodnotu bitcoinu nahor

 

Bukele v pondelok (6. septembra) v sérii príspevkov na Twitteri uviedol, že Salvádor kúpil 400 bitcoinov. Celková hodnota týchto nákupov predstavuje 20,9 milióna USD.

 

Prezidentove tweety podporili bitcoin, ktorý sa podľa CoinMarketCap v utorok okolo 8:30 hodine SELČ predával s plusom okolo 1,6 % po 52.574,34 USD.

 

Mohlo by vás zaujímať: Juhoamerický štát Salvádor sa stal prvou krajinou sveta, kde bude bitcoin legitímnym platidlom

 

Prieskumy ukázali, že Salvádorčania sú voči bitcoinu skeptickí. Podľa augustového celoštátneho prieskumu Universidad Centroamericana (UCA) bitcoinový zákon odmietlo až 70 percent1 300 respondentov. Približne rovnaké percento malo len hmlisté predstavy o bitcoine, pričom len 4,8 % ho korektne definovalo ako kryptomenu.

 

(1 EUR = 1,1864 USD)

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies