Ako funguje zálohovanie PET fliaš v iných krajinách, a čo od toho môžeme očakávať u nás?

NETKY.SK • 3 Jún 2019, 16:35 • 2 min
Ako funguje zálohovanie PET fliaš v iných krajinách, a čo od toho môžeme očakávať u nás?

BRATISLAVA – Len nedávno prijala vláda Slovenskej republiky (SR) novelu zákona o zálohovaní PET fliaš, ktorá bude účinná, teda jej porušenie sa už bude pokladať za trestné, od roku 2022. Čo to ale pre Slovensko znamená? Pozrime sa spoločne aký dopad malo zálohovanie plastov v iných krajinách, kde je tento zákon v platnosti už nejakú dobu.

slovakia

left justify in out

Budete sa možno diviť, ale v rámci Európskej únie (EÚ) v súčasnosti funguje len v ôsmich krajinách systém povinného zálohovania nápojových obalov. V Európe ale mimo EÚ patria k týmto krajinám ešte Nórsko a Island. Mimo náš kontinent tento zákon platí napríklad aj Kanade či Izraeli.

 

img

 

Keď sa pozrieme do minulosti, prvé systémy na zálohovanie PET fliaš vznikli už v roku 1989 na severe Európy vo Švédsku a na Islande. Každá krajina však disponuje svojim vlastným systémom zálohovania. Väčšina sa však v jednom zhodne. Z hygienických dôvodov zo zálohovania vylučujú obaly s mliekom a džúsmi. Paradoxom je, že nie všade je systém zálohovania povinný. V severskej krajine akou je napríklad Fínsko, je enviromentálna daň pre bežných ľudí príliš vysoká, a tak im nezostáva nič iné ako plastové obaly zálohovať.

 

img

 

Pri zálohovaní plastov tvoria obchodníci obzvlášť špeciálnu skupinu. Nepatri medzi tých, ktorí znečisťujú prírodu, na rozdiel od výrobcov či kupujúcich. Aj z tohto dôvodu sa im platí poplatok, ktorým tak môžu kompenzovať náklady so spätným výkupom. Nákup strojov na spätný výkup fliaš a plechoviek sa však obchodníkom vždy neuhrádza. V Nórsku je rozrátaný do manipulačného poplatku, vo Švédsku je uhrádzaný jeden stroj na predajňu.

 

A ako to bude fungovať na Slovensku?

 

Z novely zákona už vieme, že so zálohovaním sa u nás začne v roku 2022. Takisto vieme aj to, že cena za jednu PET fľašu bude 12 centov a za plechovku 10 centov. Výsledná cena za vrátenie obalu bola odhadovaná zo slovenských pomerov, aby sa dosiahol stav návratnosti 90 %. Väčšina fliaš a plechoviek bude pozbieraná automatmi, v malých predaniach sa budú môcť dokonca zbierať ručne, pretože prístroje, ktoré budú prijímať tento odpad nebudú lacnou záležitosťou.

 

img

 

Dôležitým bodom novely je to, že zákon sa bude týkať nápojových PET fliaš. Do tejto kategórie však nebudú spadať fľaše z mlieka, ovocných štiav či aviváží. V praxi to bude znamenať, že napríklad výrobca aviváží ponesie priamu zodpovednosť za nádoby, v ktorých sa aviváž dostala do obchodov. Náklady za vytriedený odpad už totiž od roku 2016 nenesú obce, ale výrobcovia, a novelou zákona o PET fľašiach sa tým nič nezmení.

 

img

 

Vratné PET fľaše, ktorých sa zákon bude týkať, ponesú na sebe špeciálny EAN kód. Okrem toho nemôžu byť pokrčené a EAN kód bude musieť byť čitateľný, aby sa návratnosť do automatov v predajniach mohla aj reálne uskutočniť.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona