V ankete Európsky strom roka zastupuje Slovensko „dáždnik“ zo Smokovca

NETKY.SK • 31 Január 2022, 14:02 • 2 min
V ankete Európsky strom roka zastupuje Slovensko „dáždnik“ zo Smokovca

VYSOKÉ TATRY – Buk lesný – ovisnutý zo Starého Smokovca, známy aj ako tatranský dáždnik, vo februári zabojuje o titul Európsky strom roka.

slovakia

left justify in out

„Tento strom je opradený istým tajomstvom, pretože nik presne nevie určiť, kto a kedy ho vysadil. Odhadom má 70 rokov a má veľké šťastie, že sa ocitol pod ochrannými krídlami členov Horskej záchrannej služby, ktorí sa oň starajú a dokonca ho zachránili pred výrubom,“ upozornila Martina R. Hromadová z Nadácie Ekopolis, ktorá anketu Strom roka organizuje.

 

Jeden zo symbolov Tatier, ktorý prežil aj orkán, sa nachádza pri šikmej budove Horskej záchrannej služby v Starom Smokovci. Verejnosť mu môže svoj hlas v súťaži odovzdať na stránke www.treeoftheyear.org. Hlasovanie za 16 stromov, ktoré reprezentujú jednotlivé zapojené krajiny v európskej súťaži, sa začne 1. a skončí 28. februára. Milovníci stromov budú mať k dispozícii dva hlasy, ktoré môžu ľubovoľne prideliť. „Okrem tatranského dáždnika tak môže hlasujúci podporiť ešte jeden strom navyše,“ dodala.

 

img

 

Najstarší buk zo Starého Smokovca, o ktorý sa už roky stará horský záchranár Ján Kušnirák s kolegami, sa vďaka výhre v slovenskej ankete dočkal aj odborného ošetrenia. „S tým stromom som spojený 20 rokov. Keďže sme v susedstve a popodeň vedie chodník, tak sme ho vždy na jar zostrihali, aby tadiaľ mohli ľudia chodiť. Tým, že sme ho zostrihávali, nerástol smerom dole, ale do šírky, a vďaka tomu má teraz tvar dáždnika,“ objasnil Kušnirák. Ocenený buk lesný – previsnutý má obvod kmeňa približne 250 centimetrov, výšku 13 metrov a pravdepodobne ho vysadili ešte v 50. rokoch minulého storočia vďaka študentom na čele s Bohdanom Wagnerom v rámci projektu Veľké upratovanie.

 

Súťaž Európsky strom roka vznikla v roku 2011 v nadväznosti na anketu Strom roka, ktorú organizujú jednotlivé štáty. Na Slovensku oslávi tento rok anketa svoje 20. jubileum. Medzinárodnú súťaž má na starosti Environmental Partnership Association (EPA).

 

Možno vás zaujme: Ľudia môžu požiadať o vyhlásenie stromu za chránený



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies