Jubilejné Jánošíkove dni otvoril program pre milovníkov folklóru

NETKY.SK • 27 Júl 2012, 06:41 • 2 min
Jubilejné Jánošíkove dni otvoril program pre milovníkov folklóru

Jubilejné Jánošíkove dni otvoril program pre milovníkov folklóru - Kultúra Program pod názvom 50. slávnosti Jurka Jánošíka v réžii čestného občana Terchovej Ondreja Dema otvoril dnes v Kultúrnom dome A.

slovakia

left justify in out

img

Program pod názvom 50. slávnosti Jurka Jánošíka v réžii čestného občana Terchovej Ondreja Dema otvoril dnes v Kultúrnom dome A. Hlinku jubilejný ročník medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej.
      Predstavili sa v ňom muzikanti a speváci z Terchovej, Ľudová hudba (ĽH) Ďatelinka a speváci z Detvy, ĽH Raslavičan a speváci z Raslavíc, Goralská muzika a Karpieli z poľského Koscieliska. „Bola to lahôdka pre všetkých nadšencov, ktorí si radi vychutnávajú folklór v komornom prostredí. Náš festival sa po tomto otvorení premieta do monumentálnych rozmerov v amfiteátri Nad bôrami a po celej Terchovej,“ skonštatoval dramaturg Jánošíkových dní Peter Cabadaj.
      Súčasťou otváracieho programu bolo predstavenie knižnej pamätnice dokumentujúcej 50 rokov terchovského „štátneho sviatku“ a ocenenie 46 osobností, ktoré významne prispeli k jeho vzniku, organizácii, rozvoju, propagácii, obsahovej profilácii a finančnej podpore. „Dostali pamätnú medailu vyrobenú v Kremnici a knižnú pamätnicu. Graficky ich navrhol martinský výtvarník s terchovskými koreňmi Ján Novosedliak,“ podotkol Cabadaj s tým, že medzi ocenenými bol aj redaktor Tlačovej agentúry Slovenskej republiky Miroslav Jaroš.
      Štvordňový program Jánošíkových dní sa začína podľa Cabadaja tradične pozvánkou na pôde mesta Žilina. „Tentoraz ňou bola vernisáž výstavy Čriepky v kráse ukryté v Krajskom kultúrnom stredisku. Stalo sa to už prirodzenou tradíciou. Mesto Žilina a Žilinský samosprávny kraj sú naši partneri a chceme, aby Jánošíkove dni zarezonovali ako podujatie, ktoré má silný presah v rámci celého regiónu,“ pokračoval.
      Na štyroch festivalových pódiách sa od 26. do 29. júla predstaví vyše 1250 účinkujúcich zo Slovenska, Macedónska, Ruska, Poľska a Česka. „Nezabudnuteľné zážitky a iskrivú atmosféru tradične sľubuje piatkový (27.7.) večer s názvom Terchová, Terchová, krásavica moja, v rámci ktorého sa predstaví folklórny výkvet Jánošíkovho kraja a jeho okolia. Sobotňajší (28.7.) galaprogram v amfiteátri Nad bôrami ponúkne okrem iného mimoriadnu umeleckú konfrontáciu Lúčnice a macedónskeho národného folklórneho súboru Tanec. Vystúpenie týchto dvoch špičkových telies európskeho formátu na jednom pódiu môže byť pre ľudí zážitkom na dobrých pár rokov dopredu,“ prízvukoval Cabadaj.
      Jubilejný ročník Jánošíkových dní vyvrcholí v nedeľu (29.7.) originálnym predstavovaním furmanov a muzík a záverečným programom pod názvom Prechádzky po kraji v interpretácii folklórnych súborov a skupín z Terchovej, severného Považia, Oravy, Kysúc, Turca, Liptova a hostí s priamymi väzbami na Žilinský kraj. Neodmysliteľnou zložkou záverečného dňa je od roku 1968 divácky atraktívny vozový sprievod s krojovanými furmanmi a muzikantmi. „Bez neho by neboli Terchová a tento festival predstavené v takej úplnej a nezabudnuteľnej nádhere,“ dodal dramaturg Jánošíkových dní.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies