Na severe Sýrie hrozí obnova tureckej ofenzívy

NETKY.SK • 20 November 2019, 08:22 • 2 min
Na severe Sýrie hrozí obnova tureckej ofenzívy

MOSKVA - Rusko vyjadrilo počas včerajšieho večera svoje znepokojenie nad signálmi Turecka, že by mohlo pokračovať v ofenzíve na severovýchode Sýrie len neďaleko od tureckej hranice.

slovakia

left justify in out

Tento krok by mohol "zvýšiť napätie na severe Sýrie namiesto toho, aby došlo k jeho zmierneniu v súlade so spoločným memorandom, ktoré podpísali prezidenti Ruska a Turecka", uviedlo v stanovisku ruské ministerstvo obrany.

 

Tieto dve krajiny dosiahli v októbri dohodu o spoločných hliadkach v severovýchodnej Sýrii po zastavení tureckej ofenzívy proti Kurdom, ktorú Ankara spustila 9. októbra. Cieľom tureckej ofenzívy bolo vytlačiť z 30 kilometrov širokého nárazníkového pásma bojovníkov kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG), ktorých považuje za teroristov.

 

img

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v priebehu včerajšieho dňa na pôde parlamentu uviedol, že Rusku ani Spojeným štátom sa nepodarilo pohraničnú zónu "kompletne vyčistiť" od "teroristov". Podľa Erdogana na severovýchode Sýrie na turecké sily naďalej útočia kurdské milície.

 

img

 

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu podľa agentúry Anadolu začiatkom týždňa uviedol, že Turecko by mohlo v regióne obnoviť vojenskú operáciu. "Ak sa nám nepodarí dosiahnuť výsledok, urobíme, čo je potrebné, rovnako ako keď sme spustili operáciu," povedal.

 

img

 

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov uviedol, že vyjadrenie Čavušogla o údajnom zlyhaní Ruska pri plnení svojich sľubov ako aj hrozbách týkajúcich sa operácie na severe Sýrie Rusko "prekvapilo".

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies