Jemenský prezident je pripravený splniť požiadavky povstalcov

NETKY.SK • 22 Január 2015, 08:13 • 2 min
Jemenský prezident je pripravený splniť požiadavky povstalcov

SANÁ - Jemenský prezidenta Abd Rabbu Mansúr Hádí vyjadril ochotu akceptovať požiadavky zmeny ústavy a zdieľania moci, ktoré mu predložili šiitskí povstalci.

slovakia

left justify in out

Tí od stredy rána, keď porazili jeho ochranné sily, strážia jeho rezidenciu. Susedia Jemenu vývoj situácie v krajine odsúdili ako puč, Hautíovci ako aj niektorí prezidentovi spojenci však prevrat odmietajú. V stanovisku vydanom večer Hádí uviedol, že šiiti majú právo zastávať posty vo všetkých verejných inštitúciách a návrh ústavy, ktorý bol zdrojom nezhôd medzi ním a Hautíovcami, je otvorený zmenám. Povstalci za to sľúbili, že sa stiahnu z jeho paláca, súkromnej rezidencie, sídla premiéra, vojenskej základne a prepustia šéfa prezidentskej kancelárie.

 

Povstalci, ktorí už majú v rukách celé hlavné mesto Saná vrátane prezidentského paláca, popierajú tvrdenia, že prezidenta zvrhli a tvrdia, že Hádí je stále pri moci. Vodca rebelov Abd al-Malik al-Hautí v nočnom televíznom vystúpení skritizoval Hádího, ktorý podľa neho nedodržal dohodu o zdieľaní moci uzavretú v septembri, keď Hautíovci obsadili Saná. Šiitská skupina so základňou na severe Jemenu sa zmocnila Saná po vlne násilia, ktorá si v meste vyžiadala najmenej 120 mŕtvych a tisíce obyvateľov donútila k úteku z domova. Hautíovci predtým organizovali v meste masové protesty, pričom požadovali ústupky od vlády, ktorú Hádí nakoniec odvolal. Skupina bojuje za práva prívržencov šiitskej sekty známej ako zajdovci a podľa vlastných vyhlásení zároveň aj proti rozšírenej korupcii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies