Javorčík: Stretnutie Macrona s lídrami V4 v Bruseli bude o vzájomnom počúvaní sa

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 16:11 • 2 min
Javorčík: Stretnutie Macrona s lídrami V4 v Bruseli bude o vzájomnom počúvaní sa

BRUSEL - V rámci summitu Európskej únie, ktorý sa uskutoční v Bruseli vo štvrtok a piatok (22.-23.6.) dôjde aj k stretnutiu medzi novým francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a premiérmi štyroch krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Bude to ich prvé stretnutie na osobnej úrovni, uviedol dnes vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík.

slovakia

left justify in out

K rokovaniam, ktoré budú mať skôr informačný ako záväzný charakter, dôjde v piatok ráno, krátko pred začatím druhého dňa zasadnutia Európskej rady.

 

Javorčík pripomenul, že myšlienka na takéto stretnutie vzišla z komunikácie premiérov V4 na summite tohto združenia koncom mája vo Varšave. Bolo to krátko po prezidentských voľbách vo Francúzsku, v ktorých Macron získal silný mandát tak v domácej ako aj v európskej politike.

 

"Bolo úplne logické snažiť sa o takéto stretnutie čo najskôr," opísal situáciu slovenský diplomat a dodal, že francúzska strana na tento podnet reagovala pozitívne.

 

Javorčík zdôraznil, že cieľom piatkových rokovaní lídrov V4 a Francúzska nie je sa vymedzovať voči konkrétnym politikám, ale "skôr načúvať jeden druhému". Macron by mal prezentovať to, čo chce robiť v rámci plánovaných reforiem, vrátane zmien na domácom pracovnom trhu, čo je jednou z jeho priorít a podľa Javorčíka treba počúvať, ako sa dopad týchto reforiem prenesie do pozícií, ktoré bude Paríž presadzovať na európskej úrovni.

 

"Je tiež dobre, aby aj on počul náš prístup k veciam a snažiť sa nájsť nejakého spoločného menovateľa problémov," uviedol Javorčík, podľa ktorého toto stretnutie má vytvoriť dobrú atmosféru na to, aby aj vo veciach, ktoré sú kontroverzné, sme našli spoločné riešenia.

 

Spresnil, že napríklad situácia, ktorá je teraz okolo smernice o vyslaných pracovníkoch, kde sú rozdielne názory a dva tábory členských krajín, nie je najlepšia.

 

"Momentálne by malo byť prioritou hľadať spoločné riešenie. Aj o tomto bude toto stretnutie, navzájom sa počúvať, aby prezident Macron vnímal našu argumentáciu a my potrebujeme vnímať jeho," povedal záverom Javorčík.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies