Colníci na východe SR zachytili rôzne úlovky!

NETKY.SK • 4 Február 2024, 16:50 • 2 min
Colníci na východe SR zachytili rôzne úlovky!

V minulom roku sa na našej východnej hranici najviac pašovali cigarety, tabakové výrobky, alkohol a tiež jantár a mušle. Colný úrad Michalovce opäť zaznamenal nárast porušovania právnych a colných predpisov.

slovakia

left justify in out

V minulom roku sa na našej východnej hranici najviac pašovali cigarety, tabakové výrobky, alkohol a tiež jantár a mušle. Colný úrad Michalovce opäť zaznamenal nárast porušovania právnych a colných predpisov.

Skoro sto kilogramov jantáru. To bol jeden z najväčších minuloročných úlovkov, o ktorý pripravili pašerákov colníci v Michalovciach.

„V dvanástich textilných vreciach opatrených plombou bolo takmer 100 kilogramov neopracovaných nerastov neznámeho pôvodu, rôznych tvarov, veľkostí a farieb pripomínajúcich jantár,“ priblížila hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová.

Ak by sa ho páchateľovi podarilo predať na čiernom trhu, tak mohol nelegálne zarobiť vyše 40-tisíc eur.

„V týchto prípadoch nelegálneho dovozu jantáru súd rozhodne o prepadnutí tovaru v prospech štátu. Pričom nerast odovzdá finančná správa Puncovému úradu SR, ktorý je podľa zákona o puncovníctve v týchto prípadoch správcom majetku štátu,“ ozrejmil riaditeľ Puncového úradu SR Vladimír Balaščák.

Colníci odhalili aj pokus o prepašovanie piatich miliónov českých korún. Boli ukryté v podlahe autobusu. Medzi raritné záchyty patria napríklad aj mušle. Dovoz takýchto úlovkov z dovolenkových destinácii je na Slovensku zakázaný.

„V roku 2023 na hraničnom priechode Vyšné Nemecké odhalili napríklad pokus o dovoz exemplárov neživých koralov, hviezdic, mušlí a lastúr,“ doplnila Nimrichterová.

Klasikou na hranici s Ukrajinou zostávajú roky najviac pašované produkty – cigarety, alkohol a tabak.

„Záujem o pašovanie určite podporuje aj chudoba alebo nízke príjmy obyvateľstva na oboch stranách hraníc. Tie zvyšujú dopyt po pašovanom tovare alkohol, cigarety a podobne,“ vysvetlila sociologička Zuzana Kusá.

Pri preukázaní viny hrozí takýmto pašovateľom trest odňatia slobody až na tri roky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj: RTVS (spravy.rtvs.sk), Foto: Pinterest
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies