Jarné slnko môže byť agresívnejšie ako to letné

NETKY.SK • 29 Apríl 2019, 17:58 • 2 min
Jarné slnko môže byť agresívnejšie ako to letné

BRATISLAVA - Pocitovo sa môže zdať, že teraz slnko nemá ešte takú silu ako v lete, ale opak je pravdou. Tým, že je navyše pokožka po zime svetlejšia a citlivejšia, priamy slnečný svit pre ňu môže byť oveľa nebezpečnejší. Podceňovať tieto skutočnosti sa tak nemusí vyplatiť.

slovakia

left justify in out

Ideálne je na slnko pokožku postupne zvykať. Nezostávať tak na priamom slnku hneď niekoľko hodín, ale po chvíľkach a postupne čas predlžovať.

 

Ak vám záleží aj na vašom vzhľade a chcete predísť predčasnému starnutiu pleti, potom je potrebné hneď od začiatku pleť chrániť UV filtrom.

 

UVA žiarenie preniká hlboko do pokožky, kde narušuje jej štruktúry, kvôli čomu stráca koža svoju pružnosť a komplexne sa urýchľuje jej starnutie. UVA žiarenie má tiež na svedomí skorú pigmentáciu, teda uvoľnenie malého množstva už pripraveného kožného farbiva melanínu.

 

UVB žiarenie vyvoláva takzvanú neskorú tvorbu pigmentu, a teda všetkým dobre známe opálenie. To sa dostavuje po 2-3 dňoch od vystavenia kože slnečným lúčom. Pri vyšších dávkach však UVB žiarenie spôsobuje spálenie. Každé spálenie pritom pokožke vadí, pretože tým dochádza k narušeniu genetického aparátu bunky. To môže mať za následok starnutie pokožky, ale aj rakovinu kože.

 

img

 

Napriek tomu nie je dobré sa slnku úplne vyhýbať, pretože ho k životu potrebujeme. Navodzuje v nás pocit psychickej pohody, slnečné žiarenie má význam v syntéze vitamínu D, ktorý potrebujeme. Denne sa ale stačí slniť (okrem poludňajšej hodiny) 15 minút - to je dostatočná doba, aby sme si zaistili dostatok vitamínu D.

 

Zvyšný čas je tak potrebné pokožku chrániť. Na pleť tváre je dobré od jarných mesiacov používať krémy s UV filtrami a na zvyšok tela špeciálne opaľovacie prípravky. Nemusíte sa vôbec báť použiť prípravky s vysokým SPF.

 

Tvrdenie, že sa cez vysoké faktory neopálite, nie je pravdivé. Neexistuje totiž stopercenná fotoprotekcia, a teda sa aj napriek vysokému faktoru opálite, len to bude trvať o niečo dlhšie, koža sa nespáli a aj pre pokožku je tento variant ďaleko zdravší.

 

Na horách je dobré sa chrániť aj pri nižších stupňoch

 

Ak plánujete v týchto týždňoch vyraziť do hôr, potom majte na mysli, že vo vysokohorských podmienkach dochádza k spáleniu kože oveľa rýchlejšie ako v našom bežnom prostredí.

 

img

 

Nadmorská výška totiž ovplyvňuje finálne pôsobenie a silu slnečných lúčov bez ohľadu na teplotu. Je tu teda potreba používať opaľovacie ochranné prípravky aj pri teplotách pohybujúcich sa okolo nuly.

 

Samotná podnebná teplota je totiž celkom iným aspektom, ktorý nijako neovplyvňuje silu dopadajúcich slnečných lúčov.

 

Keď už sa spálite


Ak podceníte pobyt na slniečku a dôjde k spáleniu pokožky, ošetrite poškodené miesta chladivými a ošetrujúcimi prostriedkami, ideálne s obsahom panthenolu. Dobré je tiež vypiť veľa vody, prípadne je možné použiť jednorázovo aspirín.

 

Pokožku by ste mali dobre hydratovať po každom slnení, pretože ju veľmi vysušuje. Nezabúdajte teda na starostlivosť po opaľovaní a dostatok tekutín. To platí ako na jar, tak aj v lete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies