Kuba nespolupracuje v boji proti terorizmu, tvrdia Spojené štáty

NETKY.SK • 14 Máj 2020, 06:47 • 2 min
Kuba nespolupracuje v boji proti terorizmu, tvrdia Spojené štáty

WASHINGTON - Spojené štáty vo včerajších večerných hodinách oznámili, že zaradili Kubu na čiernu listinu krajín, ktoré plne nespolupracujú v boji proti terorizmu, a skritizovali Havanu za prítomnosť kolumbijských ľavicových partizánov.

slovakia

left justify in out

Piaty nepriateľ USA 

Kuba sa tak pripojila k štyrom nepriateľom USA - Iránu, Sýrii, Severnej Kórei a Venezuele -, ktorí nedostali príslušné osvedčenie pre rok 2019 na základe amerického protiteroristického zákona, ktorý ovplyvňuje vývoz zbraní. Je to prvýkrát od roku 2015, čo Kuba nedostala daný certifikát.

 

img

 

Jednotky ELN 

Ministerstvo zahraničných vecí USA poukázalo na prítomnosť vyjednávačov z kolumbijskej Národnej oslobodeneckej armády (ELN), ktorí pricestovali do Havany v roku 2017 s cieľom rokovať so zástupcami kolumbijskej vlády, ale už sa nevrátili späť.

 

"Odmietanie Kuby zaoberať sa kolumbijskou vládou dokazuje, že Havana nespolupracuje s USA pri podpore úsilia Kolumbie o spravodlivý, trvalý mier, bezpečnosť a príležitosti pre tamojší ľud," uviedol americký rezort diplomacie.

 

img

 

Zmrazenie vzťahov po bombovom útoku 

Kolumbijský prezident Iván Duque, konzervatívny spojenec USA, prerušil rozhovory s ELN po tom, ako došlo v januári 2019 v kolumbijskom hlavnom meste Bogota k bombovému útoku, ktorý zabil 21 kadetov policajnej akadémie.

 

 

Nová politika Trumpa

Na Kubu nebude mať predmetný krok prakticky žiadny vplyv, ktorá nedováža zbrane zo Spojených štátov - od svojho úhlavného nepriateľa. Ide však o najnovší krok administratívy prezidenta USA Donalda Trumpa zameraný na vyvinutie nátlaku na Kubu a vzdialenie sa od zmierovacích snáh, ktoré odštartoval jeho predchodca v Bielom dome Barack Obama.

 

Rozloženie síl v Kolumbii

ELN operuje na približne desiatich percentách územia Kolumbie, ale je menším hráčom než Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC), ktoré v roku 2016 dosiahli prelomovú mierovú dohodu s tamojšou vládou.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies