Jana Velďáková a Žeňúch hlásia útok na limity

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 13:09 • 2 min
Jana Velďáková a Žeňúch hlásia útok na limity

BANSKÁ BYSTRICA - Na banskobystrických Štiavničkách sa počas nadchádzajúceho víkendu štvrtýkrát za sebou uskutočnia atletické majstrovstvá Slovenska. Šesťdesiaty deviaty ročník sa nesie nielen v znamení ziskov titulov, ale aj plnenia limitov na blížiace sa majstrovstvá Európy, olympijské hry do Ria a tiež mládežnícke šampionáty. Pod Urpínom sa predstavia všetci slovenskí reprezentanti okrem chodcov.

slovakia

left justify in out

Keďže domáci šampionát je otvorený, očakáva sa aj účasť zahraničných pretekárov. "Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica je ako organizátor pripravený na veľmi dobrej úrovni usporiadať tieto preteky. Máme nové moderné certifikované technológie na meranie výkonov, takže by nás nič nemalo zaskočiť. O náš šampionát prejavilo záujem aj pomerne veľa zahraničných atlétov, najmä v technických disciplínach, čo nás teší. Účasť by sa mohla pohybovať okolo štyroch stovák športovcov. Vzrástla aj kvalita pretekárov, takže verím, že na Štiavničkách by mohli pribudnúť ďalší limitári na olympiádu do Ria,“ vyjadril sa na stredajšej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici riaditeľ pretekov Miloš Bátovský.

 

Súboje o majstrovské tituly a limity na ME a OH sa na štadióne SNP na Štiavničkách začnú v sobotu 25. a aj v nedeľu 26. júna o 14.00 hodine. Diváci majú vstup zdarma.

 

Slovenský seniorský šampionát bude zrejme posledné významné atletické banskobystrické podujatie pred plánovanou prestavbou štadióna. V domácom stánku by teda chceli potvrdiť či získať ostré limity na olympiádu do Ria viacerí pretekári tunajšieho VŠC Dukla. Diaľkarke Jane Velďákovej k tomu chýbajú len dva centimetre, na margo účasti uviedla: "Dúfam, že v domácom prostredí by už mohol konečne limit padnúť. Podmienky sú na Štiavničkách dobré, vyjsť by malo aj počasie. Tréningy naznačujú, že som v dobrej forme, takže by to mohlo klapnúť. Trošku ma trápi iba narazená päta, ale spolupracujem s fyzioterapeutmi, chodím na ultrazvuk a laser, snažím sa na to nemyslieť a odrážať sa správne. V súčasnosti som v olympijskej klasifikácii druhá pod čiarou. Limit má však splnených asi 34 svetových diaľkarok, takže štyri by sa museli odhlásiť, aby som sa tam dostala i ja. Nechcem sa však na to spoliehať, zabojujem v domácom prostredí o istotu a limit.“

 

Kladivárka Dukly Martina Hrašnová má odlišné starosti. Na rozdiel od Jany Velďákovej limit na OH do Ria splnila ešte vlani, no v aktuálnej sezóne ho zatiaľ nedokáže potvrdiť. Výkonnostne ju predstihla jej oddielová kolegyňa Veronika Kaňuchová, takže pozícia jednotky patrí práve jej. "Rada by som potvrdila, že som jednotkou ja, a obhájila nielen titul, ale hodila kladivo na hranicu limitu, čo je 71 metrov," prezradila Martina Hrašnová a pokračovala: "Všetko je na dobrej ceste, moja výkonnosť stúpa. Chcem to potvrdiť práve na slovenských majstrovstvách, kde bude dobrá konkurencia. Kaňuchová sa bude pokúšať o limit na olympiádu a Nikol Lomnická na majstrovstvá Európy aj do Ria. Sľubuje to hodnotné výkony. Cítim formu, chce to len trpezlivosť. Tréneri veria v to, čo robíme, takže už len v tom zotrvať a práve na olympiáde by to malo vyjsť.“

 

O olympijský limit sa bude na domácich Štiavničkách pokúšať i oštepár Dukly Patrik Žeňúch. Vlani za ním zaostal iba o 49 centimetrov (82,51 m), napriek tomu by ho tento výkon spod čiary do Ria pri slabšej aktuálnej výkonnosti svetových oštepárov posunul. "Chcem hodiť limit a odísť do Brazílie s čistým svedomím. Cítim sa veľmi dobre na tréningoch a čo je podstatné, zlepšila sa i technika po absolvovanej operácii lakťa. Celkom mi to lieta v príprave, ale na pretekoch ešte nie. Verím však, že limit v Bystrici potvrdím,“ tvrdí Žeňúch.

 

Slovensko má zatiaľ 14 limitárov na OH do Ria. Po sedem mužov aj žien. Kritériá splnili Iveta Putalová (400 m), Lucia Hrivnák Klocová (800 m), Katarína Berešová (maratón), Dana Velďáková (trojskok), Martina Hrašnová (kladivo), Mária Gáliková (20 km chôdza), Mária Czaková (20 km chôdza), Jozef Repčík (800 m), Matúš Bubeník (výška), Marcel Lomnický (kladivo), Anton Kučmín (20 km chôdza), Matej Tóth (20 a 50 km chôdza), Martin Tišťan (50 km chôdza) a Dušan Majdán (50 km chôdza).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies