Slováci vnímajú antisemitizmus menej problematicky než priemer EÚ

NETKY.SK • 22 Január 2019, 12:28 • 2 min
Slováci vnímajú antisemitizmus menej problematicky než priemer EÚ

BRUSEL - Európska komisia v utorok pri príležitosti nadchádzajúceho Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu (27.1) zverejnila výsledky prieskumu Eurobarometra o tom, ako Európania vnímajú antisemitizmus. Prieskum ukázal priepastné rozdiely medzi vnímaním tohto problému v radoch židovskej komunity a nežidovskej populácie.

slovakia

left justify in out

Prieskum sa uskutočnil vlani v decembri na vzorke 27 600 osôb vo všetkých 28 členských štátoch EÚ. Výsledky prieskumu naznačili, že existujú veľké rozdiely vo vnímaní antisemitizmu. Zatiaľ čo 89 % Židov v EÚ tvrdí, že antisemitizmus sa za posledných päť rokov výrazne zvýšil, iba 36 % širokej verejnosti (nežidovskej populácie) sa domnieva, že antisemitské nálady sa zvýšili. V priemere iba 40 % Európanov si myslí, že holokaust je v školách dostatočne vyučovaný, a 34 % opýtaných nevie, že popieranie holokaustu je trestným činom.

 

img

 

Podľa výsledkov prieskumu si len 20% Slovákov myslí, že antisemitizmus predstavuje problém pre spoločnosť, a ešte menej občanov SR,a to15 % sa domnieva, že za posledných päť rokov došlo k nárastu antisemitizmu v našej krajine, pričom 9 % Slovákov verí v opačný trend.

 

img

 

Slováci v tomto prieskume zaostávajú za priemerom EÚ vo všetkých ukazovateľoch. Zhruba s 20% odstupom považujú za menej problematické popieranie holokaustu, antisemitské prejavy na internete, protižidovské graffiti a vandalizmus na židovských budovách a inštitúciách, nepriateľské prejavy a hrozby voči Židom na verejnosti, hanobenie židovských cintorínov, fyzické útoky voči Židom, ako aj antisemitizmus na školách, univerzitách, v médiách i v politickom živote.

 

img

 

Prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans pri tejto príležitosti skonštatoval, že antisemitizmus je "rozširujúca sa škaredá jazva po celej EurópeJe nevyhnutné, aby každý Európan vedel a chápal, aké hrôzy spôsobil antisemitizmus v našich dejinách." 

 

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu si svet pripomína v deň, keď spojenecké sily ku koncu druhej svetovej vojny oslobodili koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies