Holandský kráľ oslávi na Slovensku jeho 30. výročie samostatnosti

NETKY.SK • 24 Február 2023, 12:30 • 2 min
Holandský kráľ oslávi na Slovensku jeho 30. výročie samostatnosti

BRATISLAVA/HAAG - Marcová návšteva (7. – 9. 3.) holandského kráľa Viliama Alexandra na Slovensku sa uskutoční pri príležitosti 30. výročia samostatnosti SR. Holandský panovník to potvrdil na stretnutí so slovenskými novinármi v kráľovskom Paláci Noordeinde v Haagu.

slovakia

left justify in out

Skonštatoval, že obe krajiny ako členovia Európskej únie a NATO musia v ťažkých časoch držať spolu. Holandský kráľ v priemere uskutoční dve alebo tri zahraničné cesty ročne, ich frekvenciu však ovplyvnila aj pandémia. Program jeho trojdňovej návštevy Slovenska je podľa neho zameraný na slobodu tlače, rodovú rovnosť, demokraciu a dezinformácie. Pripomenul tiež, že na Slovensku vlani nasadili holandskú batériu protivzdušnej obrany Patriot aj s obslužným personálom. Na Slovensku ešte nebol, na rozdiel od svojej matky Beatrix, ktorá ho navštívila dvakrát a vraj zvykne spomínať návštevu Múzea moderného umenia v Čunove.

 

Kráľ neostane len v Bratislave, ale zavíta aj do oblasti Vysokých Tatier vrátane strediska pre ukrajinských utečencov v Poprade. Pri tejto príležitosti vyjadril úctu Slovákom, ktorí prijali ukrajinských utečencov. Pri rozhovoroch s holandským panovníkom platia pre novinárov prísne pravidlá. Napríklad ho nie je možné citovať, ale iba parafrázovať. Novinári nemôžu zverejniť ani svoj obrazový či zvukový záznam zo stretnutia. Kráľ sa k politickým otázkam vyjadruje iba natoľko, aby sa neodklonil od vládnej línie. Za kráľove výroky totiž oficiálne nesú zodpovednosť členovia vlády a v prípade kontroverzného vyhlásenia by ich museli ísť vysvetľovať do parlamentu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona