Ján Kuciak a jeho snúbenica budú mať pamätnú tabulu na budove lýcea v Kežmarku

NETKY.SK • 28 Máj 2021, 12:04 • 2 min
Ján Kuciak a jeho snúbenica budú mať pamätnú tabulu na budove lýcea v Kežmarku

POPRAD - Zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú bude pripomínať pamätná tabuľa na budove evanjelického lýcea v Kežmarku.

slovakia

left justify in out

V závere júna ju tam plánujú osadiť miestni aktivisti. Autor myšlienky Pavol Ištok sa vyjadril, že pôvodne chceli tabuľu umiestniť na budovu historickej Reduty, ktorá je miestom pietnych spomienok. Tú však čaká dlhšia rekonštrukcia fasády. Nakoniec sa vhodné miesto podarilo nájsť v spolupráci s miestnym evanjelickým kňazom Romanom Porubänom.

 

img

 

Prečítajte si: Verejné zasadnutie v kauze vraždy Kuciaka bude na Najvyššom súde SR 15. júna

Aktivisti sa zámeru osadiť pamätnú tabuľu venovali od februára tohto roka. Nedarilo sa im však zohnať vhodnú budovu v meste. „Potom nám vyšiel v ústrety pán farár a poskytol pre tabuľu veľmi dôstojné miesto,“ vysvetlil Ištok. Na kežmarskom lýceu študovali viacerí literáti ako P. O. Hviezdoslav, Martin Kukučín, Martin Rázus, ale aj vedci Jur Hronec či Aurel Stodola.

Podporu myšlienke kežmarských aktivistov vyjadrila podľa Ištoka aj matka Martiny Kušnírovej Zlatica. Do Kežmarku by koncom júna pri príležitosti umiestnenia tabule na budovu historického lýcea chcela prísť osobne aj s rodičmi zosnulého Jána Kuciaka.

 

Súvisiaci článok: Dnes je výročie smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ich vražda navždy zmenila Slovensko

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana K. V roku 2016 podľa Ištoka niekoľkokrát pracovne navštívil okres Kežmarok a výsledky jeho práce výrazne prispeli k očiste demokratických procesov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies