Škody spôsobené zemetrasením v Turecku presiahnu 100 miliárd dolárov

NETKY.SK • 7 Marec 2023, 20:30 • 2 min
Škody spôsobené zemetrasením v Turecku presiahnu 100 miliárd dolárov

ŽENEVA - Škody spôsobené katastrofálnym zemetrasením, ktoré vo februári zasiahlo Turecko a Sýriu, sa len v Turecku odhadujú na viac ako 100 miliárd dolárov. Oznámila to v utorok Organizácia Spojených národov (OSN).

slovakia

left justify in out

"Už teraz je jasné, že iba samotné škody presiahnu 100 miliárd dolárov," povedala novinárom Louisa Vintonová z Rozvojového programu OSN (UNDP), pričom dodala, že náklady na obnovu "túto sumu ešte zvýšia". Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 a jeho dotrasy si v Turecku vyžiadali viac ako 45.000 mŕtvych, v susednej Sýrii táto prírodná katastrofa pripravila o život ďalších 5000 osôb.

 

Svetová banka (WB) minulý týždeň zverejnila odhad, že ničivé zemetrasenie, ktoré zrovnalo so zemou celé mestá, spôsobilo v Turecku škody za viac ako 34 miliárd dolárov, pričom obnova by mala túto sumu ešte zdvojnásobiť. Podľa Vintonovej však turecká vláda s podporou UNDP, WB a Európskej únie vypočítala oveľa vyššie škody. "Hoci ide o predbežný odhad, z doterajších výpočtov je zrejmé, že výška škôd, ktorú predložila vláda a ktorú podporili traja medzinárodní partneri, presiahne 100 miliárd dolárov," uviedla. Podľa jej slov bude tento odhad po dokončení základom pre darcovskú konferenciu o obnove a rekonštrukcii, ktorá sa uskutoční na budúci týždeň v Bruseli.

 

Náklady na obnovu vrátane úsilia o vybudovanie lepšej a environmentálne udržateľnejšej infraštruktúry "zjavne presiahnu túto sumu", zdôraznila Vintonová. Podľa jej slov je UNDP "veľmi sklamaný a zarmútený" doterajšou nízkou úrovňou reakcie na výzvy na financovanie. V súčasnosti je financovaných len 9,6 percenta z celkovej sumy, ktorá bola 16. februára vyčlenená na bleskovú výzvu vo výške jednej miliardy dolárov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies