J. Žitňanská: "Poisťovne si najskôr musia plniť povinnosti, až potom pomýšľať na vyšší zisk"

NETKY.SK • 23 August 2023, 11:42 • 2 min
J. Žitňanská: "Poisťovne si najskôr musia plniť povinnosti, až potom pomýšľať na vyšší zisk"

BRATISLAVA - SaS na poslednej schôdzi navrhla, aby si z verejného zdravotného poistenia poisťovne mohli vyplácať vyšší zisk. Tento zákon v prvom čítaní podporili okrem SaS aj Smer, Hlas či Sme rodina. A to všetko za situácie, kedy sa pacienti nevedia dostať k vyšetreniam, liekom, terapiám či zdravotníckym pomôckam.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

„Takéto návrhy sú neakceptovateľné. Poisťovne nehradia ani len to, čo zo zákona majú. Konkrétnym príkladom je napĺňanie, alebo skôr nenapĺňanie zákona o paliatívnej starostlivosti, ktorý sme prijali iba pred rokom. Tento dlho očakávaný zákon konečne nastavil, akú starostlivosť má dostať umierajúci, aká podpora má byť poskytnutá jeho rodine. A čo je z hľadiska zariadení a najmä pacienta mimoriadne dôležité, nastavili sme za túto zdravotnú starostlivosť aj nové platby zo strany poisťovní,“ hovorí poslankyňa NR SR Jana Žitňanská (Demokrati).

 

 

Realita je však taká, že poisťovne túto zákonnú povinnosť jednoducho odignorovali, nenavýšili limity a vzhľadom na zvyšovanie cien energií, platov lekárov či infláciu, ohrozili fungovanie hospicov a mobilných hospicov. „Je hrozné, že aj keď sa u nás niečo konečne podarí presadiť a riadne nastaviť, vždy sa objaví spôsob, ako stanovené povinnosti obísť. A najsmutnejšie na tom je, že sa to najčastejšie deje na úkor tých najzraniteľnejších. V tomto prípade umierajúcich a ich rodín,“ dodáva Jana Žitňanská, ktorá sa pred rokom zasadila za presadenie zákona o paliatívnej starostlivosti.

 

Poslankyňa Jana Žitňanská už teraz komunikuje s Ministerstvom zdravotníctva s cieľom riešiť vzniknutú situáciu. Zároveň v tejto veci pripravuje podanie na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Demokrati / Matúš Mandrák Foto: Topky.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies