Vojna na Ukrajine znížila v Európe hospodársky rast a zvýšila infláciu

NETKY.SK • 23 September 2023, 16:00 • 2 min
Vojna na Ukrajine znížila v Európe hospodársky rast a zvýšila infláciu

Vojna na Ukrajine znížila hospodársky rast v Európe a výrazne zvýšila infláciu na celom kontinente, pričom horšie dôsledky sa ešte len prejavia. Oznámila to v piatok švajčiarska centrálna banka (SNB), ktorá zverejnila výsledky novej štúdie, informuje agentúra TASR na základe správy agentúry Reuters.

slovakia

left justify in out

Odkedy Rusko napadlo Ukrajinu vo februári 2022, Európa zaznamenala prudký nárast cien energií, otrasy na finančných trhoch a prudký hospodársky pokles v Rusku aj na Ukrajine, uvádza sa v správe. Pri vyhodnocovaní ekonomických dôsledkov vojny na Nemecko, Britániu, Francúzsko, Taliansko a Švajčiarsko dospeli autori štúdie k záveru, že ich hrubý domáci produkt (HDP) by bol v poslednom štvrťroku 2020 vyšší o 0,1 % až 0,7 %, ak by Rusko nenapadlo Ukrajinu. Spotrebiteľské ceny by boli o nižšie o 0,2 % až 0,4 %.

 

Negatívne dôsledky vojny budú pravdepodobne oveľa väčšie v strednodobom až dlhodobom horizonte a za dva roky bude tento efekt pravdepodobne približne dvojnásobný, uvádza sa ďalej v štúdii.

 

Najviac postihnuté bolo podľa SNB Nemecko, kde by bol HDP v 4. kvartáli 2022 bez vojny o 0,7 % vyšší a inflácia o 0,4 % nižšia. Tvrdo zasiahnutá bola aj Británia, ktorej ekonomický výkon sa znížil o 0,7 % a inflácia vzrástla o 0,2 %. Francúzsko by bez konfliktu zaznamenalo infláciu o 0,3 % nižšiu a HDP o 0,1 % vyšší, zatiaľ čo v Taliansku by bola inflácia o 0,2 % nižšia a HDP o 0,3 % vyšší. Švajčiarsky HDP by bol bez vojny o 0,3 % vyšší a inflácia o 0,4 % nižšia.

Autori štúdie upozornili, že ich odhady sú skôr konzervatívne, keďže pravdepodobne podhodnotili potravinovú infláciu a prihliadali skôr na ceny ropy, ako na ceny plynu. Vplyv utečencov a zvýšených vojenských výdavkov môže byť tiež väčší ako v nedávnych konfliktoch, dodali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / Reuters / SNB Foto: Ekonomika - Pravda
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies