Viac ako 200 inšpekcií vykonal minulý rok Úrad jadrového dozoru

NETKY.SK • 9 September 2020, 20:54 • 2 min
Viac ako 200 inšpekcií vykonal minulý rok Úrad jadrového dozoru

Jadrové zariadenia v Slovenskej republike boli predchádzajúci rok bezpečné a spoľahlivé. Neudiali sa žiadne závažné udalostí.

slovakia

left justify in out

Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR neznižoval výkon, ani nedal príkaz na odstavenie reaktora. Aj o tom hovorí Správa o stave jadrovej bezpečnosti jadrových zariadení na území Slovenskej republiky a o činnosti Úradu jadrového dozoru Slovenskej republiky za rok 2019. Dokument vzala vláda SR na vedomie v stredu.

 

"Počet a charakter udalostí na jadrových zariadeniach bol v roku 2019 v rámci obvyklých prevádzkových porúch bez osobitnej významnosti z hľadiska jadrovej bezpečnosti. Bolo zaevidovaných šesť prevádzkových udalostí podliehajúcich hláseniu dozornému orgánu na JE Bohunice V-2 a 12 udalostí na JE Mochovce," uviedol ÚJD.

Vlani sa rovnako tvoril nový atómový zákon, na ktorom sa spolupodieľa aj úrad. ÚJD v zmysle zákona vykonáva aj inšpekcie a kontrolnú činnosť.

 

 

V roku 2019 úrad vydal 483 rozhodnutí a vykonal 204 inšpekcií. V ostatnej dobe sa veľa hovorí aj o kybernetických hrozbách, tie reflektuje aj úrad. Plány fyzickej ochrany jadrových materiálov a jadrových zariadení obsahujú aj opatrenia v prospech kybernetickej bezpečnosti.

 

Na Slovensku sú v prevádzke dva bloky jadrovej elektrárne (JE) Jaslovské Bohunice a dva bloky JE Mochovce. Bloky JE Bohunice V-1, ktorých prevádza sa skončila v decembri 2006 a 2008, sa momentálne vyraďujú. Vyraďovanie JE Bohunice A-1 prebieha podľa harmonogramu III. a IV. etapy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies