REPORTÁŽ: Hlas-SD podporí odvolávanie ministra pôdohospodárstva Mičovského

NETKY.SK • 19 Máj 2021, 20:32 • 2 min
REPORTÁŽ: Hlas-SD podporí odvolávanie ministra pôdohospodárstva Mičovského

BRATISLAVA – Strana Hlas-SD vyzvala vládu, aby riešila nedostatok zdravotníkov. Tiež upozornila na obrovské škody, ktoré spôsobil minister pôdohospodárstva Ján Mičovský. Spolu s opozičnými stranami a nezaradenými poslancami podporia jeho odvolanie.

slovakia

left justify in out

Nezaradený poslanec NR SR Róbert Puci v úvode tlačového brífingu povedal, že tragické zlyhania ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského prekrývajú ďalšie závažné zlyhania zo strany šéfa rezortu pôdohospodárstva Jána Mičovského, ktorý nezvláda viesť ministerstvo a svojim nezvládnutým manažovaním spôsobuje vážne škody

 

 

Mičovský mal zruinovať úrad

„Za doslova rok a štvrť paralizoval rezort pôdohospodárstva, čím poškodil záujmy štátu,“ skonštatoval Puci. Doplnil, že poslednou „kvapkou“ sú návažné kauzy ministra Mičovského. 

 

„Oslovujú nás zúfalí poľnohospodári, potravinári, lesníci a poľovníci, ktorí Jána Mičovského považujú za najneschopnejšieho ministra v histórii Slovenska," priblížil poslanec. 

 

Puci tiež informoval, že podporia zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu a odvolanie Mičovského z postu šéfa rezortu. Členovia mimoparlamentnej strany plánujú podať návrh na jeho odvolanie v priebehu najbližších týždňov. 

 

Po reformách nie je ani obraz ani zvuk

Puci označil ministra za „Bielu vranu“, pričom verejnosti prisľúbil, že už čoskoro podrobne popíšu jeho prešlapy. Podľa strany Hlas-SD Mičovský predložil za svoje pôsobenie v úrade iba jeden zákon, ktorý zatiaľ nebol schválený a o „nejakých reformách nie je ani obraz ani zvuk“. Zdôraznil, že pre poľnohospodárov či potravinárov z Plánu obnovy nevydobyl jediné euro.

 

„Pri výbere nového šéfa PPA predviedol typické divadlo hnutia OĽaNO a agentúru nakoniec vedie človek, ktorý je učebnicovým príkladom série konfliktov záujmov,“ skonštatoval Puci. 

 

Vláda ignoruje problém s nedostatkom zdravotníkov

Na brífingu poslanec NR SR Richard Raši povedal, že vláda by mala riešiť nedostatok zdravotníkov. Prízvukoval, že aj napriek tomu, že riešenia máme, vláda ich neaplikuje

 

Vládny kabinet preto vyzval na okamžité dofinancovanie lekárskych fakúlt, spustenie a rozvinutie rezidentských programov či predloženie plánu dofinancovania a úpravy miest lekárov, sestier a ostatných pracovníkov v zdravotníctve.

 

"Každý hovorí o tom, že má nedostatok zdravotníkov. Nie je to problém iba Slovenska, ale celej Európy," poznamenal Raši. "Máme riešenia, ktoré dokážu systém stabilizovať. Nie sú to riešenia nové, sú to riešenia existujúce, ktoré táto vláda neaplikuje," zhodnotil Raši.

 

Dofinancovanie lekárskych fakúlt

Podľa poslanca je kľúčové navýšiť kapacity na školách tiež ich finančne stabilizovať. "Okamžite musíte dofinancovať lekárske fakulty, aby mohli každý rok prijímať od 200 do 300 slovenských študentov navyše," vyzval vládu.

 

Ozrejmil, že kým za slovenských študentov fakulty dostanú zhruba 5-tisíc eur, za zahraničného 10-tisíc eur. Preto sa podľa neho už bývalá vláda dohodla s fakultami na kompenzovaní nákladov, ak budú prijímať viac slovenských študentov.

 

Doplnil, že program nie je finančne náročný a ročne ide na novoprijatých slovenských medikov navyše asi o 2,5-milióna eur

Raši tiež tvrdí, že vláda fakultám neposkytla financie a preto hrozí, že nebudú prijímať viac slovenských študentov. Pravdepodobne nebudú mať peniaze dokonca ani na tých, ktorých už prijali. 

 

Odlyv lekárov a sestier do zahraničia

Tiež je veľmi dôležité, aby po doštudovaní, ostali medici na Slovensku a neodišli do zahraničia za lepšími platovými a pracovnými podmienkami. „Vláda za viac ako rok neotvorila žiadne výzvy na rezidentské programy špecialistov. Program pre ambulantných lekárov nie je nijako propagovaný. Je to pritom jediný nástroj na to, aby sme lekárov, kým dosiahnu atestáciu, dokázali financovať a potom si ich zaviazali, aby ostali pracovať v našom systéme," vysvetlil Raši.

 

V prípade platových podmienok prízvukoval, že na Slovensku je zavedený platový automat, treba ho však aktualizovať, čím by sa zabránilo odlivu ambulantných lekárov a sestier do nemocníc.

 

Do plánu obnovy by sa podľa Rašiho mali zaradiť aj neštátne nemocnice a ambulantný sektor. Na Slovensku totiž existujú široké spádové oblasti neštátnych nemocníc, nielen súkromných, ale aj mestských, ktoré poskytujú zdravotnú starostlivosť pre tri milióny obyvateľov Slovenska.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona