Sobotné parlamentné voľby budú deviate od vzniku SR a štvrté predčasné

NETKY.SK • 27 September 2023, 09:50 • 2 min
Sobotné parlamentné voľby budú deviate od vzniku SR a štvrté predčasné

V septembrových parlamentných voľbách môže volič do obálky vložiť hlasovací lístok bez úprav. Môže tiež zakrúžkovať preferovaných kandidátov z listiny danej strany.

slovakia

left justify in out

V sobotu 30. septembra sa od 07.00 h do 22.00 h. uskutočnia v poradí štvrté predčasné a celkovo deviate parlamentné voľby od vzniku samostatnej SR.

Vo voľbách kandiduje 24 politických strán a hnutí a jedna koalícia. Politický subjekt môže najneskôr 48 hodín pred voľbami vziať späť celú svoju kandidátku. Takisto sa môže aj kandidát najneskôr 48 hodín pred začatím hlasovania vzdať svojej kandidatúry alebo ho môže strana odvolať.

Právo voliť do Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) má občan SR, ktorý najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov. Volič vo volebnej miestnosti preukazuje svoju totožnosť občianskym preukazom. Pokiaľ si volič práve vybavuje nový občiansky preukaz, môže sa preukázať potvrdením o jeho vybavovaní.

V septembrových parlamentných voľbách môže volič do obálky vložiť hlasovací lístok bez úprav. Môže tiež zakrúžkovať preferovaných kandidátov z listiny danej strany. Najviac môže odovzdať štyri preferenčné krúžky.

V septembrových predčasných parlamentných voľbách môže prísť k urnám približne 4,3 milióna voličov. Z toho je takmer 185.000 mladých ľudí vo veku od 18 do 21 rokov, ktorí môžu o zložení NR SR rozhodovať prvýkrát. Ide o kvalifikovaný odhad Štatistického úradu (ŠÚ) SR počtu občanov SR vo veku 18 a viac rokov, ktorí majú súčasne trvalý pobyt na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: TASR, Foto: FB
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies