Istanbulský dohovor musí schváliť ako vláda, tak aj prezident

NETKY.SK • 1 Apríl 2019, 16:40 • 2 min
Istanbulský dohovor musí schváliť ako vláda, tak aj prezident

BRATISLAVA - V prípade Istanbulského dohovoru nemôže sama vláda spraviť žiadne opatrenia, ktoré by viedli k podpisu dokumentu. jedná sa totiž o prezidentskú zmluvu. Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská ozrejmila tento fakt spoločnosti prostredníctvom sociálnej siete. Jediné čo môže parlament urobiť so súvislosťou urýchlenia procesu je odporučiť prezidentovi, aby danými krokmi pri ratifikácii dokumentu poveril člena vlády.

slovakia

left justify in out

"Parlament v uznesení požiadal vládu, aby urobila opatrenia k ukončeniu ratifikačného procesu, konkrétne, aby Slovensko oznámilo Rade Európy, že sa nehodlá stať zmluvnou stranou tohto dohovoru." 

 

"Keď to celé zjednoduším, tak parlament dal len politický príkaz, aby vláda niečo urobila, ale vláda sama to urobiť nemôže, pretože Istanbulský dohovor je prezidentskou zmluvou. Vláda ho dojednala z poverenia prezidenta a člen vlády ho podpísal tiež z poverenia prezidenta," vysvetlila Žitňanská.

 

img

 

Jediné čo môže parlament urobiť je podľa Žitňanskej len odporučenie prezidentovi, aby na tento krok poveril člena vlády. "Dohovor tak bude ešte žiť ďalej, téma politicky nepochybne tiež," vyjadrila sa Žitňanská.

 

Koncom minulého týždňa, v piatok (29. 3.), schválila NRSR uznesenie, ktorým žiada vládu, aby nepokračovala v procese smerujúcom k ratifikácii Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (tzv. Istanbulský dohovor). 

 

Istanbulský dohovor, ktorý prijala Rada Európy v roku 2011, je najkomplexnejšia medzinárodná zmluva o boji proti násiliu páchanému na ženách. Dohovor nadobudol platnosť v auguste 2014, Európska únia ho ratifikovala v júni 2017. Poslanci Európskeho parlamentu v marci 2018 vyzvali k podpisu členské štáty EÚ, ktoré tak ešte neurobili.

 

 img

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies