Štartuje nový ekologický trend? V Južnej Amerike dôjde k veľkým zmenám

NETKY.SK • 9 September 2019, 11:46 • 2 min
Štartuje nový ekologický trend? V Južnej Amerike dôjde k veľkým zmenám

Peru a Kolumbia by momentálne mohli byť príkladom pre celý svet. Juhoamerické krajiny sa totiž rozhodli pre rázny krok, ktorý na jednej strane ochudobní tamojšiu ekonomiku, na strane druhej ochráni to, čo je oveľa podstatnejšie ako zisk - prírodné dedičstvo.

slovakia

left justify in out

Palmový olej je v poslednom období relatívne diskutovanou témou. Ide o otázku presahujúcu do problematiky zdravej výživy, ale aj ekológie. V priemysle sa stále využíva hojne, pridáva sa do veľkého množstva potravín i kozmetiky. Tento olej sa vyrába zo semien palmy olejnej, no na etiketách ho môžeme nájsť aj pod názvom olej z jadier alebo rastlinný olej.

 

V minulosti sa palmový olej považoval za vhodnú a zdravšiu náhradu stužených tukov, no ako sa ukázalo, opak je pravdou. Palmový olej obsahuje až 49 percent nasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre ľudský organizmus v takýchto množstvách nebezpečné. Spôsobujú zvyšovanie cholesterolu, diabetes a celý rad kardiovaskulárnych ochorení. Napriek tomu je najpoužívanejším olejom na svete.  Dôvodom je, ako inak, práve jeho nízka cena.

 

img

 

Druhým významným problémom, s ktorým sa palmový olej spája, je skutočnosť, že sa kvôli jeho výrobe odlesňujú veľké plochy pralesov. Na tieto priestranstvá sa následne sadia palmy, no tie už nie sú prirodzeným prostredím pre živočíchov, ktoré mali v danej oblasti domov. A tak sú zvieratá, vrátane vzácnych druhov, vytláčané zo svojich biotopov, prichádzajú o potravu a ich počty sa výrazne redukujú.

 

Práve táto skutočnosť podnietila Nórsko, Nemecko, Kolumbiu a Peru k podpísaniu dohody, ktorou sa zaväzujú do roku 2021 úplne zakázať používanie palmového oleja. Dokument je okrem iného reakciou na negatívne správy o čoraz výraznejších klimatických zmenách. Zachovávanie lesov je dôležité nielen kvôli zvieratám, ale aj prirodzenej redukcii CO2 z ovzdušia a tým pádom spomaleniu globálneho otepľovania.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona