Istanbul žiada neregistrovaných Sýrčanov, aby sa do dvoch mesiacov presťahovali

NETKY.SK • 30 Júl 2023, 08:00 • 2 min
Istanbul žiada neregistrovaných Sýrčanov, aby sa do dvoch mesiacov presťahovali

ISTANBUL - Úrad guvernéra Istanbulu dal sýrskym utečencom neregistrovaným v tomto tureckom meste lehotu necelých dvoch mesiacov na návrat do oblastí, kde boli prvýkrát zaregistrovaní.

slovakia

left justify in out

Sýrski občania, ktorí boli pôvodne zaregistrovaní v iných tureckých provinciách, sa musia vrátiť do 24. septembra, uviedol úrad guvernéra v piatkovom vyhlásení, z ktorého v sobotu citovala tlačová agentúra DPA. Pri podobnej kampani v roku 2019 boli z Istanbulu, najväčšej tureckej metropoly, vyhostené tisíce Sýrčanov. Za realizáciu politiky ústrednej tureckej vlády zodpovedajú v provinciách guvernéri, ktorí sú menovaní. To sa však netýka Sýrčanov, ktorí sa presťahovali do Istanbulu s cestovnými povoleniami po ničivých zemetraseniach na juhovýchode Turecka vo februári.

Úrady už bežne varujú tých, ktorí sa v Istanbule neregistrovali, aby odišli, a teraz sa rozhodli tento proces urýchliť, uviedol predstaviteľ migračného úradu. Môže dôjsť k revíziám s cieľom zahrnúť alebo vylúčiť určité skupiny ľudí, a lehota by sa mohla predĺžiť okrem iného aj pre logistické problémy - ako v roku 2019. 

V Turecku sa nachádza 3,3 milióna sýrskych utečencov pod dočasnou ochranou, pričom najväčší počet ich populácie žije v Istanbule, finančnom centre krajiny. V Turecku sa v uplynulom čase v súvislosti s krízou stúpajúcich životných nákladov zvýšili i negatívne nálady namierené proti migrantom. Mnohí Sýrčania a ľudskoprávne skupiny nedávno uviedli, že už prebiehajú deportácie, dokonca do vojnou zničenej Sýrie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: BBC / AFP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies