AKTUALIZÁCIA: Začal sa súd so skupinou takáčovcov a ich bosom. Všetci odmietli dohodu o vine a treste

NETKY.SK • 28 Október 2021, 09:30 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Začal sa súd so skupinou takáčovcov a ich bosom.  Všetci odmietli dohodu o vine a treste

PEZINOK - V rámci akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pod krycím názvom Apač koncom októbra 2019 zadržali pôvodne 19 členov takáčovcov. Pred senát ŠTS sa dnes postavilo 17 obvinených. Začalo sa tak hlavné pojednávanie s bratislavskou zločineckou skupinou takáčovcov vrátane jej bosa. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry tak pristúpil k čítaniu obžaloby.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 28.10. 12:00

Všetci 17 obžalovaní zo skupiny takáčovcov vrátane jej bosa Ľubomíra Kudličku odmietli pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku uzavrieť dohodu o vine a treste. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry tak pristúpil k čítaniu obžaloby.

 

Kudlička čelí obžalobe z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Na hlavnom pojednávaní ho zastupujú traja advokáti. Pred odmietnutím dohody o vine treste podal námietku zaujatosti voči členke a sudkyni senátu ŠTS Pamele Záleskej. Senát rozhodol, že o námietke sa konať nebude.

 

Pôvodná správa

Trinásti obvinení skončili vo väzbe pre rôznu násilnú trestnú činnosť ako sú založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, hrubý nátlak, vydieranie či nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami.

 

img

 

Takáčovci pôsobili najmä v bratislavskom Ružinove, ale aj v Petržalke a v centre hlavného mesta od 90. rokov 20. storočia. Zameriavali sa na výpalníctvo, gastronomické službyherne a iné. Takáčovci mali vlastný systém vyberania výpalného, volali ho Bodky. Bol to list papiera, na ktorom boli v kódoch skupiny uvedené názvy podnikov a pri nich štvorčeky na jednotlivé mesiace. Keď daná prevádzka platila výpalné, urobili si v štvorčeku za príslušné obdobie bodku.

 

Neskôr začali pôsobiť aj na území Trnavského a Nitrianskeho kraja. Po smrti zakladateľa skupiny Jána Takáča v júli 2003, zavraždení Róberta Pála a zastrelení Jozefa Surovčíka v Senci sa stal bosom skupiny Ľubomír Kudlička. Ten si už odpykáva 25-ročný trest odňatia slobody za objednávku vraždy podnikateľa Romana Krajčiho v roku 2006. Kudlička rozdelil skupinu na jednotlivé vetvy a postupne sa rozrástli po mnohých lokalitách západného Slovenska. Na čele vetiev podľa svedectiev zvnútra skupiny stáli: Marián Gaál alias Majo, Patrik Vidašič alias Paťo, Tibor Fülle alias Veľký Tibor (južné Slovensko), Martin Mikulec (Trnavský kraj) a advokát Juraj Almáši alias Ďuro. Spočiatku aj spoluzakladateľ gangu Igor Smolen alias Balvan, ktorý rovnako ako Mikulec spáchal samovraždu. Títo ľudia mali byť v riadiaco-rozhodovacej zložke gangu, pod ktorou fungovala ešte riadiaco-výkonná a výkonná zložka, teda ochrankári, biletári a členovia (čierneho) výjazdu.

 

img

 

Popri skupinách takzvaných sýkorovcov, piťovcov a slobodovcov boli takáčovci považovaní za najsilnejšiu z bratislavských skupín. Kudlička, ktorý skupinu riadil 16 rokov, popieral existenciu gangu až do svojho zadržania 2. novembra 2019. Podľa neho si nemožno zamieňať pojmy súkromná bezpečnostná služba a zločinecká skupina. Informovali aktuality.sk.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies