Vyžiadať si na rokovanie parlamentu človeka vo výkone väzby nie je možné

NETKY.SK • 29 Máj 2021, 14:55 • 2 min
Vyžiadať si na rokovanie parlamentu človeka vo výkone väzby nie je možné

BRATISLAVA - Vyžiadať si na rokovanie parlamentu človeka vo výkone väzby nie je možné.

slovakia

left justify in out

Povedal vedúci Katedry ústavného práva Univerzity Komenského v Bratislave Marián Giba. Reagoval tým na to, že poslanci Národnej rady Slovenskej republiky 26. mája prerušili neverejnú schôdzu, ktorá sa týkala stretnutia najvyšších predstaviteľov štátu v budove Slovenskej informačnej služby. Dôvodom bolo schválenie procedurálneho návrhu, aby z väzby priviezli bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Schôdza NR SR bola prerušená. Poslanci chcú previezť obvineného Vladimíra Pčolinského z väzby do parlamentu

„Toto je predovšetkým v rozpore s princípom legality výkonu verejnej moci, ktorý znamená, že štátne orgány, teda i parlament, môžu konať len to, čo im Ústava a zákony umožňujú. Čo im neumožňujú, je zakázané. Keďže Ústava ani zákon nedovoľujú parlamentu vyžiadať si na schôdzi prítomnosť človeka vykonávajúceho väzbu, taký postup nie je možný," vysvetlil Giba.

Giba povedal, že ak by poslanec informoval verejnosť o priebehu či výsledkoch rokovania schôdze v utajenom režime, dalo by sa prinajmenšom uvažovať o vyvodení disciplinárnej zodpovednosti voči poslancovi, ktorý by túto povinnosť porušil.

 

Prečítajte si tiež: Boris Kollár priznal, že bol iniciátorom stretnutia v budove SIS

 

img

V pondelok 17. mája sa v budove SIS uskutočnilo stretnutie najvyšších ústavných činiteľov a vysokých predstaviteľov štátu. Svoju účasť potvrdili prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger, predseda NR SR Boris Kollár, minister vnútra Roman Mikulec, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, generálny prokurátor Maroš Žilinka a šéf policajného zboru Peter Kovařík. Podľa medializovaných informácií boli v sídle SIS aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, šéf SIS Michal Aláč a šéf inšpekcie ministerstva vnútra Adrián Szabó.

 

img

Opozičná strana Smer – sociálna demokracia v reakcii na to iniciovala zvolanie mimoriadnej schôdze, ktorá sa konala v stredu 26. mája a na ktorej mal predseda NR SR Boris Kollár poslancov informovať o výsledkoch predmetného stretnutia v budove SIS.

 

Súvisiaci článok: Smer-SD chce zvolať ďalšiu mimoriadnu schôdzu. Požaduje prepustiť všetkých, o ktorých sa hovorilo na utajovanom stretnutí



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona