Prezidentka Čaputová vyjadrila svoje obavy o planétu na klimatickom summite vo Viedni

NETKY.SK • 17 September 2020, 14:19 • 2 min
Prezidentka Čaputová vyjadrila svoje obavy o planétu na klimatickom summite vo Viedni

VIEDEŇ/BRATISLAVA - Čo sa týka klimatickej krízy, je možné dosiahnuť zmenu, dýchať čistý vzduch a zachrániť našu planétu. Vyhlásila to hlva SR vo štvrtok na štvrtom ročníku Austria World Summit vo Viedni na panelovej diskusii s názvom Reagujme na klimatickú krízu — buďme súčasťou riešenia. Potrebná je podľa nej takisto ekologická transformácia slovenskej ekonomiky.

slovakia

left justify in out

Čaputová počas panelovej diskusie v priestoroch španielskej jazdeckej školy vo viedenskom Hofburgu predstavila nový plán prezidentskej kancelárie stať sa uhlíkovo neutrálnou do roku 2030. 

 

Prejav prezidentky Čaputovej

Súčasťou tohto plánu je napríklad vysadenie 1300 stromov ročne, pričom už v októbri ich pribudne 500. Úrad prezidentky chce takisto inštalovať prvky zelenej infraštruktúry — zelené strechy a steny, a postupne prejsť na elektromobilitu.

 

Súvisiaci článok: Zuzana Čaputová bude mať takúto špeciálnu strechu

 

Prezidentská kancelária navyše prestala používať plasty a v záhrade Prezidentského paláca umiestnila včelie úle a minulý týždeň dokonca vyprodukovali prvý vlastný med.

 

img

 

Čaputová ďalej upozornila na to, že podľa vedcov budú dôsledky klimatickej krízy v roku 2100 predstavovať päťkrát smrteľnejšiu hrozbu, než je aktuálna pandémia COVID-19.

 

"V oblasti klimatickej zmeny vedia všetci, čo je potrebné robiť. Musíme len ukázať vôľu a konať spoločne," konštatovala prezidentka a odsúdila tých, ktorí napriek nesporným dôkazom spochybňujú ničivé a nezvratné dôsledky klimatickej zmeny.

 

"Už teraz konzumujeme 1,5-krát viac, ako je kapacita zdrojov na Zemi. Máme na výber: môžeme pokračovať v tomto experimente s našou planétou alebo môžeme konať," apelovala Čaputová. Politici podľa nej nemôžu predstierať, že klimatická kríza nie je naliehavým problémom. Transformácia ekonomík, ktoré sú zároveň zelené aj prosperujúce, je možná. Celý prejav ponúkame tu.

 

img

 

Ďalšie príhovory

V panelovej diskusii okrem Čaputovej osobne vystúpil aj chorvátsky prezident Zoran Milanovič a virtuálne sa pripojili podpredseda Európskej komisie pre ekologickú dohodu Frans Timmermans a predseda španielskej vlády Pedro Sánchez.

 

Cieľom summitu, ktorý sa koná pod záštitou rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena pravidelne od roku 2017, je zvyšovanie povedomia o klimatickej kríze. Témou tohto ročníka je vzťah medzi klimatickou krízou a pandémiou COVID-19.

 

Prvý bol známy herec

Summit otvoril jeho zakladateľ, bývalý guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger, prostredníctvom on-line príhovoru zo svojho domovského štátu. Vyjadril presvedčenie, že civilizácia a príroda môžu žiť v harmónii. Klimatická zmena je podľa jeho slov pandémiou našej planéty.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Arnold Schwarzenegger (@schwarzenegger),

 

Prítomný aj šéf OSN 

S krátkymi príhovormi vystúpili aj rakúsky prezident Van der Bellen, rakúsky kancelár Sebastian Kurz, odzneli aj videopríhovory britského princa Charlesa a generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa. Šéf OSN pripomenul, že v dôsledku takzvaného lockdownu sa síce krátkodobo zlepšila kvalita ovzdušia v mnohých mestách, no je potrebné zamerať sa na klimatickú spravodlivosť. Na následky globálneho otepľovania totiž doplácajú najchudobnejšie a najzraniteľnejšie regióny sveta.

 

img

 

Podľa Guterresa môžeme ísť ďalej cestou fosílnych palív, ktoré prinášajú znečistenie životného prostredia, alebo investovať do obnoviteľných zdrojov energie a zelených technológií.

 

Van der Bellen upozornil, že proti klimatickej kríze neexistuje nijaké očkovanie a jediným účinným prostriedkom je naše rozhodné a spoločné konanie, čo platí aj pre naštartovanie ekonomiky po koronavírusovej kríze.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona