Irán sa môže pýšiť novým námorným gigantom, je vybavený raketometmi či dronmi

NETKY.SK • 19 November 2020, 16:36 • 2 min
Irán sa môže pýšiť novým námorným gigantom, je vybavený raketometmi či dronmi

TEHERÁN - Iránske Revolučné gardy uviedli do prevádzky vojnovú loď, ktorá je schopná uniesť vrtuľníky, drony aj raketomety. Plavidlo nesie meno po zabitom námornom veliteľovi Abdolláhovi Rúdakím.

slovakia

left justify in out

Výbava 
Loď je dlhá 150 metrov, ale nemá runway, len pristávaciu plochu pre helikoptéru. Na fotografiách možno na palube vidieť rakety zem-zem vystreľované z nákladného vozidla a protilietadlové strely, štyri člny, aké gardy bežne používajú v Perzskom zálive, i guľomety ovládané posádkou.

 

img

 

Kontrola nad väčším územím 
Veliteľ námorníctva Revolučných gárd Alí Réza Tangsírí naznačil, že chce, aby sa jeho sily posunuli za vody Perzského zálivu a hliadkovali aj v hlbokých vodách. Revolučné gardy majú tradične na starosti vody Perzského zálivu, zatiaľ čo v Ománskom zálive a ďalších vodách hliadkujú námorné sily. "Prítomnosť a úlohy v Indickom oceáne sú naše právo," vyhlásil veliteľ.

 

img

 

Pocit hrozby zo strany USA  
Podľa agentúry AP sa vojnová loď javí ako odpoveď na hliadky amerického námorníctva v regióne, ktorého 5. flotila má základňu v Bahrajne. Americké vojnové lode bežne cestujú cez vody na Blízkom východe a Irán tieto misie, rovnako ako rastúcu prítomnosť Izraela v oblasti, považuje za hrozbu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies