Platenie mobilmi zažíva boom, je to už každá piata úhrada v obchodoch

NETKY.SK • 22 Február 2024, 09:12 • 2 min
Platenie mobilmi zažíva boom, je to už každá piata úhrada v obchodoch

BRATISLAVA - Čoraz viac Slovákov platí v obchodoch za nakúpený tovar mobilmi a tento trend neustále narastá. Kým ešte pred troma rokmi tvorili úhrady prostredníctvom mobilných telefónov len 5 percent z celkového objemu platieb pri termináloch v predajniach, v súčasnej dobe je to už viac ako 20 percent. Ide až o štvornásobný nárast. Ako ďalej vyplýva z údajov spoločnosti Home Credit, trend digitalizácie badať aj v celkovom počte nárastu virtuálnych platobných kariet. Tie ľudia využívajú čoraz viac, hoci vlastnia aj klasické debetné či kreditné karty.

slovakia

left justify in out

Pohodlná platba smartfónom bez toho, aby bolo nutné vyťahovať z peňaženky plastovú platobnú kartu, je stále populárnejším spôsobom platenia pri pokladniach. NFC platby, teda bezkontaktné platby mobilom, prebiehajú veľmi jednoducho, pričom si stačí v obchode telefón odomknúť napríklad pomocou odtlačku prsta, priložiť ho k terminálu a platba je čochvíľa zrealizovaná. Ako ukázali dáta spoločnosti Home Credit, ešte pred troma rokmi tvorili platby mobilmi len 5 percent z celkového objemu úhrad pri termináloch v obchodoch, na konci minulého roku to už bolo 21 percent.

Keď sa pozrieme na to, čo zákazníci za uplynulý rok najčastejšie kupovali v kamenných obchodoch na splátky, tak na prvom mieste to boli s veľkým náskokom mobilné telefóny a príslušenstvo k nim (takmer 60 %), potom práčky a umývačky (12 %) a na treťom mieste televízory (11 %). V prípade e-shopov bolo nákupné správanie sa klientov spoločnosti Home Credit v podstate identické.

„Už dlhšie registrujeme čoraz väčší záujem o moderné technológie aj v oblasti spotrebiteľského financovania. Samozrejme, patrí sem aj stále populárnejšia platba smartfónmi, kde sme zaznamenali medziročný nárast objemu transakcií mobilom až o 36 percent. Na druhej strane badáme, že objem nákupov uhradených u obchodníkov fyzickou kartou klesol medziročne o štvrtinu,“ približuje najnovšie trendy spotrebiteľského správania sa Marek Tomčík, riaditeľ divízie obchodu zo spoločnosti Home Credit.

Trend digitalizácie badať aj v prípade, medzi Slovákmi, stále viac využívaných virtuálnych platobných kariet. Zatiaľ čo ešte v prvej polovici roku 2021 tvorili virtuálne platobné karty len nepatrné množstvo, oproti fyzickým platobným kartám, z celkového počtu vydaných platobných kariet, teraz už je situácia úplne iná. V súčasnej dobe je tu podľa údajov spoločnosti Home Credit pomer 17 percent virtuálnych a 83 percent fyzických platobných kariet.

„Samozrejme, množstvo ľudí vlastní popri virtuálnych kartách aj plastové, no omnoho viac v bežnom živote využívajú práve tie digitalizované a klasické karty majú jednoducho uložené v peňaženkách. Každopádne, počty virtuálnych kariet z roka na rok rastú, čo sa aj očakávalo. Z našich dát vyplýva, že vydaných virtuálnych kariet medziročne pribudlo až o 143 percent,“ hovorí Marek Tomčík a dodáva: „Na zvýšený záujem ľudí o platenie mobilnými zariadeniami reagujeme aj tak, že dve základné metody platieb - Google Pay a Apple Pay, budeme tento rok rozširovať na hodinky s Garmin Pay a taktiež v rámci Xiaomi Pay“.

Virtuálna karta vložená do mobilnej peňaženky sa dá využívať rovnako ako plastová, no je ešte bezpečnejšia, keďže vďaka zabezpečenej aplikácii nemôže dôjsť k jej odcudzeniu. Virtuálnu kartu vám napríklad nikto nemôže ukradnúť s peňaženkou ako v prípade fyzickej karty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Home Credit, Foto: Shutterstock
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies