Inflácia na Slovensku klesla na 6,2 %, stále zaostávame

NETKY.SK • 16 December 2023, 09:20 • 2 min
Inflácia na Slovensku klesla na 6,2 %, stále zaostávame

BRATISLAVA - Novembrová inflácia na Slovensku urobila ďalší krok pri návrate do „normálu“. Rast spotrebiteľských cien sa zastavil na čísle 6,2 %, čo v porovnaní s 15,4-percentným vrcholom z decembra minulého roku predstavuje viac ako 9-percentné zvoľnenie nárastu cien. Za priemerom eurozóny však ešte stále zaostávame o takmer 4 %.

slovakia

left justify in out

Aký je vývoj cien v kľúčových oblastiach

Pokles inflácie na Slovensku sa v novembri 2023 prejavil najmä u potravín, teda v oblasti, na ktorú sú občania najcitlivejší. Dobrou správou je, že potravinová inflácia v predchádzajúcom mesiaci dosahovala už „len“ 7,6 %.

 

Podľa údajov Štatistického úradu SR sa dynamika rastu cien potravín spomaľuje už osem mesiacov za sebou, a to takmer vo všetkých sledovaných položkách. Dvojciferné tempo rastu si zachovali už len ceny chleba a obilnín, zeleniny, cukru, cukroviniek, korenín a prísad do jedál. Naopak, za oleje a tuky platia spotrebitelia podstatne menej ako v nedávnej minulosti.

 

Rast cien sa spomalil aj v oblasti bývania a energií. V porovnaní s novembrom 2022 sa zmiernil na úroveň 5,2 %, čo je najnižšia hodnota od konca roka 2021. Situácia sa zlepšuje aj vo váhovo najvýznamnejšej zložke bývania, ktorou sú elektrina, plyn a ostatné palivá (8 %). Ovplyvnilo ju najmä pribrzdenie rastu cien pevných palív a tepelnej energie.

 

Jediný odbor, v ktorom bol medziročne zaznamenaný pokles cien, je odbor dopravy (o 0,2 %). Príčinou je najmä pokračujúci pokles cien pohonných látok, ktoré boli v novembri 2023 o 7,5 % lacnejšie ako pred rokom.

 

Naopak, vysoký dvojciferný rast cien stále zostal v oblasti vzdelávania, reštaurácií a hotelov a v zdravotníctve. Ceny za vzdelávanie boli medziročne vyššie až o 15 %. K septembrovému rastu poplatkov v škôlkach, základných či stredných školách sa tak pridal aj októbrový rast vysokoškolských poplatkov.

Koho ohrozuje inflácia najviac

Index spotrebiteľských cien sa za desať mesiacov tohto roka v domácnostiach zamestnancov zvýšil o 11 %. V domácnostiach dôchodcov však tento index vzrástol na 11,4 % a v nízkopríjmových domácnostiach až na úroveň 11,6 %.

 

Aká situácia panuje v rámci eurozóny

Medziročná inflácia v krajinách eurozóny poklesla z októbrových 2,9 % na novembrových 2,4 %. Je to najnižšia úroveň od júla 2021. Analytici Európskej centrálnej banky odhadovali, že k poklesu dôjde, no neočakávali, že bude taký výrazný. Inflácia sa totiž zásadným spôsobom priblížila k dvojpercentnému cieľu ECB.

 

V poklese pokračovala aj jadrová inflácia očistená o dotované ceny energií a potravín. Tá sa v rámci eurozóny zastavila na čísle 3,6 %. V medzimesačnom porovnaní sa tak spotrebiteľské ceny znížili o pol percentuálneho bodu. Najvyšší podiel na inflácii majú podľa dát Európskeho štatistického úradu stále ceny potravín, alkoholu a tabaku (6,9 %). Nasledujú služby (4 %)priemyselné tovary bez energií (2,9 %) a napokon energie (–11,5 %).

 

Ako sú na tom jednotlivé krajiny

Z pohľadu jednotlivých krajín eurozóny väčšina štátov zaznamenala pokles inflácie. Až donedávna mali najhoršie čísla tri pobaltské krajiny, ktoré zaostávali aj za Slovenskou republikou. V súčasnosti sú všetky tri na tom oveľa lepšie ako práve naša krajina.

 

Najnižšia inflácia spomedzi dvadsiatky krajín eurozóny je už druhý mesiac za sebou v Belgicku (–0,7 %), nasledujú Taliansko (0,7 %), Fínsko (0,8 %), Lotyšsko (1,1 %), Holandsko (1,4 %)Luxembursko (2,1 %)Írsko, Nemecko, Portugalsko a Litva (2,3 %).

 

Naopak, najhoršia situácia dlhodobo panuje na Slovensku (6,9 %). Nasledujú krajiny, ako Chorvátsko (5,5 %)Slovinsko (4,5 %) a Estónsko (4,1 %).

 

Naši najbližší susedia

Jednu z najvyšších inflácií v rámci celej Európy malo viac ako rok susedné Maďarsko. V súčasnosti je to už minulosť. Ceny tovarov a služieb sa aj v tomto štáte podarilo postupne upraviť, pričom aktuálna inflácia tu dosahuje 7,9 %, čo je najmenej od začiatku minulého roku.

 

Napriek pozitívnej správe maďarskí analytici odhadujú, že celoročná inflácia v krajine v tomto roku dosiahne približne 17,7 %. Pritom maďarská centrálna banka už od mája 2023 znižuje svoje kľúčové úrokové sadzby. V súčasnosti ich drží na úrovni 11,5 %, čo je stále najvyššie číslo v rámci celej Európy.

 

Medziročný rast inflácie sa spomaľuje aj v Česku. Z októbrových 8,5 % poklesla na novembrových 7,3 %. Prispelo k tomu spomalenie rastu cien kľúčových položiek, no najmä potravín a bývania, navyše keď ceny v oblasti dopravy dokonca medziročne klesajú.

 

V Argentíne majú vážne ekonomické problémy

Jednu z najvyšších inflácií na svete majú v Argentíne. Presahuje 140 % a krajina v uplynulých dňoch prudko devalvovala svoju menu o 54 %. Aktuálne sa dá kúpiť za jeden americký dolár až 800 pesos. V krajine preto zrušili všetky dotácie a tiež zredukovali počet ministerstiev z 18 na 9.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport / Štatistický úrad SR, Foto: Freepik (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies