Ktoré sektory si v minulom roku najviac pohoršili?

NETKY.SK • 7 Január 2021, 08:59 • 2 min
Ktoré sektory si v minulom roku najviac pohoršili?

BRATISLAVA - Najväčší zamestnávateľský portál Profesia. sk zverejnil smutné štatistiky.

slovakia

left justify in out

Počet pracovných ponúk zverejnených počas minulého roka na portáli Profesia.sk po dlhých rokoch nepresiahol hranicu 200-tisíc. Naposledy sa takéto niečo stalo v roku 2014, keď portál evidoval približne 160-tisíc ponúk.

 

Od 1. januára minulého roka do konca vlaňajška evidoval portál viac ako 190-tisíc ponúk na prácu. Počet pracovných inzerátov sa oproti roku 2019 znížil o 28 percent. Kým v roku 2019 bolo 64 percent ponúk vhodných iba pre ľudí so skúsenosťami, v roku 2020 tento podiel stúpol na 67,4 percenta.

 

img

 

Regióny a naj ponuky

 

Minulý rok priniesol najvyšší pokles ponúk v bratislavskom regióne. Celkovo tu zamestnávatelia uverejnili 75,2 tisíca ponúk, čo je zhruba o 35-tisíc menej ako v roku 2019. Najmenej klesol počet inzerátov v Banskobystrickom kraji. 

 

Vlaňajšok sem priniesol prepad zhruba o 2-tisíc ponúk, čo predstavuje 15 percent. Portál Profesia.sk evidoval vlani najviac pracovných príležitostí v obchode, vo výrobe a v informačných technológiách. Do TOP 5 sektorov s najvyšším počtom ponúk sa dostala aj doprava, špedícia a logistika, či administratíva.

 

img

 

Najhoršie sektory

 

Oproti roku 2019 si najviac pohoršili najmä sektory ako lízing a cestovný ruch, gastro a hotelierstvo. V oboch prípadoch ide o prepad o viac ako 40 percent.

 

Ponuky klesali veľmi výrazne aj v službách, administratíve či zákazníckej podpore. Najväčší prepad v počte ponúk oproti roku 2019 evidovala Profesia pri pozíciách ako hosteska, kvetinár/ka, sprievodca/kyňa v cestovnom ruchu, čašník/čka – izbová služba, pracovník/čka rýchleho občerstvenia, vizážista/tka, dekoratér/ka či chyžný/á.

 

Čítajte tiež: Milan Krajniak prišiel so zaujímavou anketou. Chce zistiť správanie vášho zamestnávateľa

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies