Zákaz potratovej tabletky v USA zatiaľ platiť nezačne

NETKY.SK • 15 Apríl 2023, 09:30 • 2 min
Zákaz potratovej tabletky v USA zatiaľ platiť nezačne

WASHINGTON - Najvyšší súd USA v piatok dočasne ponechal v platnosti federálne pravidlá týkajúce sa používania potratovej tabletky s účinnou látkou mifepristone.

slovakia

left justify in out

Súd si tak ponechal čas na dôkladnejšie zváženie ďalších krokov v tejto kauze. O zásah v prípade potratovej tabletky ho požiadali americká administratíva, ako aj výrobca tabletky, spoločnosť Danco Laboratories. Reagovali tak na rozhodnutie nižšieho súdu, ktorý jej predaj de facto zakázal. V nariadení podpísanom sudcom Samuelom Alitom súd požiadal obe strany, aby do utorka zvážili, či by rozhodnutie nižšieho súdu obmedzujúce prístup k tabletke malo nadobudnúť účinnosť, aj keď prípad ešte nebol doriešený federálnym súdom.

 

Najvyšší súd naznačil, že o veci ďalej rozhodne do stredy. Sudcovia boli v tejto chvíli požiadaní iba o to, aby určili, ktoré časti verdiktu zo 7. apríla, vydaného sudcom Matthewom Kacsmarykom z Texasu, zostanú v platnosti, zatiaľ čo prípad bude ďalej pokračovať. Kacsmaryk svojím predbežným opatrením pozastavil platnosť registrácie pilulky, vydanej už pred 23 rokmi Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Ak by najvyšší súd nezasiahol, nové opatrenie by začalo platiť už v sobotu.

 

Ministerstvo spravodlivosti aj spoločnosť Danco Laboratories v tejto súvislosti varovali pred "regulačným chaosom" a poškodením práv žien. Americký prezident Joe Biden rozhodnutie texaského sudcu už predtým označil za "bezprecedentný krok, ktorý ženám berie základné slobody". Vníma ho ako ďalší veľký krok k celonárodnému zákazu potratov, o ktorý sa podľa jeho slov usilujú republikáni. Mifepristone je jedna z dvoch účinných látok, ktoré sa v Spojených štátoch bežne používajú na potraty. Ukončí tehotenstvo a ďalšia látka, misoprostol, potom vyvolá potrat. Látky sa na prerušenie tehotenstva využívajú v prvých desiatich týždňoch po otehotnení. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona