V Dánsku otvorili krásnu vyhliadku šetrnú k prostrediu

NETKY.SK • 8 Apríl 2019, 17:41 • 2 min
V Dánsku otvorili krásnu vyhliadku šetrnú k prostrediu

KODAŇ - Asi hodinu cesty od Kodane otvorili unikátnu vyhliadku, ktorá tvarom pripomína presýpacie hodiny. Po špirálovitej štruktúre sa návštevníci dostanú do zhruba 45 metrov a z vrcholu môžu dohliadnuť až do susedného Švédska. A v duchu dánskej ekologickosti je stavba veľmi šetrná k životnému prostrediu, uviedla agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vyhliadková veža leží južne od Kodane neďaleko zámku Gisselfeld a stala sa teraz najvyšším bodom dánskeho ostrova Sjaelland.

 

Po točitom 650 metrov dlhom chodníku môžu návštevníci vystúpiť vysoko nad koruny stromov. Podľa architekta Tuea Hesselberga je myšlienkou priviesť ľudí bližšie k prírode. "Je to cesta, po ktorej sa vydáte od najnižšej časti lesa až nad koruny, kde si môžete prezrieť okolitú krajinu," uviedol.

 

 

Vyhliadka je z ocele a úplne, čo je v súlade so životným prostredím. Kovová konštrukcia nevyžaduje natieranie ani ošetrenie chemikáliami celých 100 rokov.

 

Samotný drevený chodníček takisto nie je ošetrený chémiou a môže sa v budúcnosti nechať rozložiť v lese. "Mysleli sme na udržateľnosť a šetrnosť, takže drevo nie je ničím ošetrené. V prípade, že by bolo potrebné ho vymeniť, môžeme ho kdekoľvek ponechať rozložiť," doplnil Hesselberg.

 

 

Prvé dni po otvorení navštívili vyhliadku stovky ľudí. "Myslím, že je to fascinujúca stavba. Keď idete po špirále hore, ste trochu dezorientovaní, ale je pekné, že sa môžete dostať veľmi blízko ku korunám stromov. A keď sa dostanete až na vrchol, máte pred sebou krásny výhľad," myslí si návštevník z Írska Gary Hamilton.

 

 

Ide o prvú takúto vyhliadku svojho druhu v celej Škandinávii. "Veľmi sa nám tu páči. Dostal nás výhľad a skoro nás odfúkol vietor. Ale vyhliadka sa mi zdá bezpečná," oznámila návštevníčka z Veľkej Británie Julia Daunceyová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona