Irán odmietla Obamovu žiadosť o zastavenie jadrového programu

NETKY.SK • 3 Marec 2015, 15:57 • 2 min
Irán odmietla Obamovu žiadosť o zastavenie jadrového programu

ANKARA - Irán v utorok odmietol požiadavku amerického prezidenta Baracka Obamu, aby zmrazil svoje jadrové aktivity aspoň na desať rokov, uviedla polooficiálna iránska spravodajská agentúra Fars. Obamovu požiadavku pritom označil za neprijateľnú.

slovakia

left justify in out

"Obama vyjadruje svoj postoj neprijateľnými a výhražnými frázami... Irán nepristúpi na tieto neprimerané a nelogické požiadavky," uviedol v utorok iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf na stretnutí s americkým rezortným kolegom Johnom Kerrym vo švajčiarskom meste Montreaux. Napriek tvrdému tónu však Zaríf dodal, že Teherán bude aj naďalej pokračovať v rokovaniach o jadrovom programe so šiestimi veľmocami.

 

Obama v pondelok v rozhovore pre agentúru Reuters povedal, že ak má dôjsť k podpísaniu dohody medzi Iránom a mocnosťami, musí sa krajina zaviazať k zastaveniu svojich jadrových aktivít aspoň na 10 rokov. Spojené štáty a ich európski spojenci sa dlhodobo obávajú možnosti, že by Irán vyrobil atómovú bombu. Krajina však tvrdí, že jej jadrový program je zameraný výlučne na mierové využitie jadrovej energie. 

 

Irán, Spojené štáty. Británia, Francúzsko, Čína, Rusko a Nemecko sa dohodli, že najneskôr na konci marca musí byť pripravená rámcová a v júni už finálna dohoda, z ktorej bude zrejmé, že krajina svoje jadrové aktivity drží na uzde. Výmenou za dohodu bude zrušenie medzinárodných obchodných sankcií, ktoré škodia iránskej ekonomike. 

 

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier v utorok na konferencii OSN o odzbrojení v Ženeve vyhlásil, že v rokovaniach s Iránom došlo v uplynulom roku k väčšiemu pokroku než za posledných desať rokov. "Rokovania medzi mocnosťami a Iránom sa vyvíjajú dobre. Dovolím si dokonca povedať, že za posledných desať rokov sme v nich nedosiahli toľko pokroku ako v tomto roku," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies