Objekt nájdený na austrálskej pláži pochádza z indickej rakety

NETKY.SK • 1 August 2023, 17:00 • 2 min
Objekt nájdený na austrálskej pláži pochádza z indickej rakety

SYDNEY - Neznámy objekt, ktorý pred dvoma týždňami vyplavilo na pláž v západnej časti Austrálie, zrejme pochádza z indickej vesmírnej rakety. Na základe vykonaných analýz to v pondelok uviedli austrálske úrady.

slovakia

left justify in out

Austrálska kozmická agentúra dospela k záveru, že vyplavený predmet bol "s najväčšou pravdepodobnosťou" úlomkom z tretieho stupňa indickej nosnej rakety PSLV, ktorá slúži na vynášanie ľahkých a stredne ťažkých družíc. Na definitívnom potvrdení tejto skutočnosti spoločne pracujú orgány oboch krajín.

 

Valcovitý objekt s výškou približne dva metre, pokrytý morskými kôrovcami, bol nájdený v polovici júla v odľahlom pobrežnom regióne štátu Západná Austrália, približne 250 kilometrov severne od mesta Perth. Na internete sa v tejto súvislosti objavili dokonca aj špekulácie, že by nájdený objekt mohol mať spojitosť so zmiznutím lietadla (let MH370) Malaysia Airlines z roku 2014, na ktorého palube bolo 239 ľudí.

 

AFP pripomína, že toto nie je prvý prípad, keď sa v Austrálii objavili tzv. vesmírny odpad. V auguste 2022 v štáte Nový Južný Wales našiel pastier oviec ohorený kus z kozmickej lode spoločnosti SpaceX, ktorú založil miliardár Elon Musk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP Foto: The New York Times
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies