Varovanie Ministerstva pôdohospodárstva SR: Známa chilli omáčka je plná karcinogénov!

NETKY.SK • 30 Január 2019, 13:00 • 2 min
Varovanie Ministerstva pôdohospodárstva SR: Známa chilli omáčka je plná karcinogénov!

BRATISLAVA – Výrobca známej chilli omáčky má veľký problém. Ministerstvo pôdohospodárstva SR totiž upozornilo, že ide o nebezpečný výrobok.

slovakia

left justify in out

Populárna ostrá - slaná chilli omáčka je mimoriadne obľúbená aj na Slovensku. Našli by sme ju v mnohých domácnostiach, ale aj na stoloch reštaurácií s rýchlym občerstvením.

 

Regionálna potravinová a veterinárna správa však kontrolou zistila, že obsahuje zakázané látky. Chilli omáčka obsahuje syntetické farbivá ponceau 4R (E124) a žltú SY (E110), ktoré nie je povolené používať v potravinách. Syntetické farbivo E124 ponceau 4R je jasnočervené farbivo, E110 je potravinárska žlť a sú preukázanými karcinogénmi, ktoré môžu spôsobiť rakovinu.

 

 

 

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na sociálnej sieti informovalo, že tento výrobok bol stiahnutý z trhu. Rezort zároveň informoval, že v tejto súvislosti začne aj správne konanie voči predajcovi CBA, ktorému hrozí pokuta.

 

Po zverejnení tejto informácie sa však začali objavovať na sociálnych sieťach fotografie z celého Slovenska, na ktorých je táto chilli omáčka. Vyšlo totiž najavo, že existujú minimálne dva druhy tejto omáčky, ktorých balenie vyzerá na prvý pohľad úplne rovnako. V jednej sú však ako farbivá použité tieto nebezpečné karcinogénne "éčka" a v druhej je neškodný paprikový extrakt.

 

img

 

Zatiaľ nie je potvrdené, či sa táto chilli omáčka s nebezpečnými farbivami (krajinou pôvodu je Vietnam) nachádzala aj inde ako v Rimavskej Sobote. Ľudia z celého Slovenska však začali upozorňovať, že sa nevyhovujúce výrobky našli aj v iných regiónoch.

 

Keď máte doma takúto chilli omáčku aj vy, tak si neodkladne skontrolujte jej zloženie. Výrobok, ktorý obsahuje ako farbivo paprikový extrakt, je neškodný. Pokiaľ však v jej zložení objavíte uvedené farbivá E124 a E110, okamžite kontaktuje príslušnú Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu. Nezabudnite uviesť, kde a kedy ste tento výrobok kupovali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies