V Stupave chcú zrevitalizovať park, aj s dôrazom na zmenu klímy

NETKY.SK • 24 September 2023, 08:30 • 2 min
V Stupave chcú zrevitalizovať park, aj s dôrazom na zmenu klímy

STUPAVA - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) plánuje revitalizáciu parku v meste Stupava v okrese Malacky z 18. storočia. Vyplýva to z ideového zámeru pre projekt Parksfit4future, ktorý v piatok schválili krajskí poslanci. Rozpočet projektu je 2,7 milióna eur, kraj sa chce zapojiť do výzvy na eurofondy.

slovakia

left justify in out

"Cieľom projektu je obnoviť niekdajšiu historickú slávu parku v kontexte adaptačných opatrení na negatívne dôsledky zmeny klímy, prinavrátiť mu spoločenskú funkciu a spraviť z neho významné miesto na turistickej mape Bratislavského kraja," konštatuje dôvodová správa materiálu.

 

Poloha parku vytvára podľa kraja príležitosť na vytvorenie klimaticky odolnej zóny v podobe revitalizovaného parku. V rámci areálu je historický park lokalizovaný severne a severovýchodne od objektu kaštieľa. V súčasnosti park disponuje nevyhovujúcou skladbou drevín, ktorých stav priamo ohrozuje obyvateľov i návštevníkov. Okrem iného sú v areáli prítomné náletové a invázne druhy, ktoré vytláčajú tie pôvodné.

Predkladaný projekt rieši obnovu časti národnej kultúrnej pamiatky, celková rozloha riešeného územia je 48.772 štvorcových metrov. Revitalizácia má zodpovedať požiadavkám pamiatkovej ochrany a má byť robená citlivým prístupom v záujme prinavrátenia pôvodných hodnôt parku prírodne-krajinárskeho charakteru z 18. storočia. Za podstatné kraj považuje, aby areál zostal aj následne prístupný verejnosti a slúžil na relax pre domácich i návštevníkov z cezhraničného územia. Obnovený park vníma aj ako miesto pre kultúru, počíta preto s organizovaním príležitostných exteriérových kultúrno-spoločenských podujatí.

 

Park bol založený šľachtickým rodom Pálfiovcov v 18. storočí s prvkami formálnej barokovej záhrady, neskôr bol prebudovaný do podoby prírodne-krajinárskeho parku. Pôvodne bol v parku umiestnený grófsky pivovar, mlyn a niekoľko rybníkov. Súčasťou areálu je aj štvorkrídlová budova kaštieľa s obdĺžnikovým nádvorím pochádzajúca z 30. rokov 17. storočia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / BSK Foto: BSK
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies