Meteorológovia varujú pred silným vetrom

NETKY.SK • 24 Február 2020, 10:08 • 2 min
Meteorológovia varujú pred silným vetrom

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pre celé územie Slovenska pred silným vetrom.

slovakia

left justify in out

Uvádza to na svojej oficiálnej stránke. Výstraha trvá do obeda 12:00. Meteorológovia zároveň vydali výstrahu druhého stupňa pred vetrom na horách v Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji, výstraha taktiež trvá do obeda. Vietor môže dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 38 - 44 m/s (135 - 160 km/h).

 

Nebezpečenstvo pre vodičov
V okresoch Banská Bystrica, Brezno, Považská Bystrica, Kežmarok, Poprad, Stará Ľubovňa a vo všetkých okresoch Žilinského kraja platí výstraha prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi najmä v polohách nad 800 m.n.m.

 

"Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ upozorňujú meteorológovia.

Pre okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Dolný Kubín, Martin a Stará Ľubovňa vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa pred povodňami. S výnimkou okresov Martin a Stará Ľubovňa trvá výstraha do 12:00. Pre okres Martin platí výstraha do 18:00 a pre Starú Ľubovňu do zajtra 8:30. Na tokoch v povodí horného a stredného Váhu je aktuálne ustálenosť až mierny pokles vodných hladín pri vysokých vodných stavoch. Hladiny tokov pod vodnými dielami sú ovplyvňované manipuláciou.

 

 

"Podľa predpokladaného vývoja počasia očakávame na tokoch v povodí horného a stredného Váhu mierny až výrazný pokles vodných hladín,“ približujú meteorológovia.

 

Meteorológovia očakávajú ojedinele, na severe spočiatku miestami, sneženie alebo snehové prehánky, v polohách do cca 500 m aj dážď. V horských oblastiach sa ojedinele môžu tvoriť snehové jazyky. Najvyššia denná teplota bude 6 až 11°C, na Kysuciach, Orave a pod Tatrami okolo 4°C. Teplota na horách vo výške 1 500 m bude okolo -4°C. Bude fúkať prevažne severozápadný vietor rýchlosťou 4 až 10 m/s, na východe ojedinele okolo 13 m/s, v nárazoch 18 až 23 m/s (15 až 35, 45, nárazy 65 až 85 km/h). Na hrebeňoch hôr bude fúkať prudký vietor až silná víchrica. Meteorológovia dodávajú, že vietor bude postupne slabnúť. Predpokladané množstvo zrážok je do 1 mm. Na severe do 3 mm a od cca 600 m 1 až 4 cm snehu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies