Taliban ovládol Afganistan, chystá sa vyhlásiť Islamský emirát

NETKY.SK • 16 August 2021, 06:06 • 2 min
Taliban ovládol Afganistan, chystá sa vyhlásiť Islamský emirát

Militantné hnutie Taliban čoskoro vyhlási Islamský emirát Afganistan z prezidentského paláca v Kábule.

slovakia

left justify in out

Povedal to predstaviteľ hnutia, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity, pretože nemá oprávnenie informovať médiá. Joe Biden sa zmýlil, keď v júli povedal: "Pravdepodobnosť, že Taliban prejde cez celú krajinu a obsadí ju, je veľmi nízka.“ 

 

img

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Bojovníci Talibanu obsadili predmestia Kábulu

 

Taliban v nedeľu ráno prišiel na hranice Kábulu, hlavného mesta Afganistanu, a nastal chaos. Podľa odborníka na ľudské práva a migráciu, by mohlo ísť skôr o vopred pripravený prevrat. 

 

Útek prezidenta
Afganský prezident Ašraf Ghaní odletel z krajiny. Na Facebooku uviedol, že to bola ťažká voľba, ale že sa rozhodol odísť, aby zabránil krviprelievaniu. "Nech žije Afganistan“. Vyjednávači Talibanu rokovali o odovzdaní moci. "Taliban vyhral s úsudkom svojich mečov a zbraní a teraz je zodpovedný za česť, majetok a záchranu svojich krajanov," povedal Ghaní.

 

img

 

Útek Afganských bezpečnostných síl
Afganské bezpečnostné sily sa dali na útek, hoci mali čiastočnú leteckú podporu zo strany americkej armády. Taliban získal moc nad prezidentským palácom. Hovorca Talibanu síce uviedol, že sa snažili o mierové odovzdanie moci a že ľudia v Kábule sú v bezpečí, no bolo to naozaj tak?

 

Chaos na letisku

Na letisku v Kábule sa odvíjal chaos, keď sa cudzinci, afganskí predstavitelia a ďalší pokúšali odísť, všetky komerčné lety boli pozastavené. Národy ako Spojené kráľovstvo, Nemecko, Kanada a USA použili vojenské lietadlá na záchranu svojich štátnych príslušníkov z Afganistanu, pričom sa pokúšali evakuovať aj Afgancov. Americké ministerstvo zahraničných vecí a ministerstvo obrany v Afganistane oznámilo, že dokončuje sériu krokov na zabezpečenie letiska s cieľom umožniť bezpečný odchod amerického a spojeneckého personálu z Afganistanu prostredníctvom civilných a vojenských letov. 

 

Viac ako 60 krajín vrátane USA, Spojeného kráľovstva a Austrálie vydalo spoločné vyhlásenie, v ktorom vyzývajúc Taliban, aby nechal ísť Afgancov a medzinárodných pracovníkov. 

 

Cez noc bola na americkom veľvyslanectve stiahnutá americká vlajka v Kábule, čo predstavuje posledný krok pri evakuácii personálu z veľvyslanectva. Takmer všetci zamestnanci ambasády sú už na mestskom medzinárodnom letisku Hamid Karzai a čakajú na evakuáciu.

 

Ruský minister zahraničných vecí vydal rázne vyhlásenie, v ktorom uvádza svoj zámer pomôcť svojim občanom a iným opustiť krajinu.

 

img

 

Afganci sa zobudili do diametrálne odlišného sveta

Aktivisti vyjadrili znepokojenie nad ženami v Afganistane vzhľadom na správy, podľa ktorých už Taliban niektoré časti krajiny núti k zmenám. Britský premiér Boris Johnson uviedol, že bude vynaložené úsilie na poskytnutie víz afganským študentom, ktorým bolo predtým zablokované prijímanie prestížnych britských štipendií. „Robíme všetko pre to, aby sme im víza urýchlili,“ uviedol Boris Johnson pre televíziu Sky News. Poslanec Ian Blackford neskôr na Twitteri uviedol, že proces bol úspešný.

 

„Došlo k zacieleniu od dverí k dverám, akéhokoľvek tlmočníka alebo pracovníka, ktorý je spojený s USA, prenasledujú a v niektorých prípadoch popravia,“ povedala Kristen Rouseová pre spravodajský server BBC.

 

Môže za to vláda?

Peter Galbraith, bývalý osobitný zástupca OSN pre Afganistan, uviedol, že rýchly pád Afganistanu odráža nedôveru ľudí v tento štát a dlhodobú korupciu vo vláde. "Sily Talibanu boli výrazne menšie ako vládne sily. Nemali žiadne moderné zbrane, ktoré mali vládne sily, nemali letectvo.“

 

"Polícia a vojaci neboli platení celé mesiace. Neboli im dodané náboje. Nebolo im dodané jedlo. A potom, keď začal kolaps, bolo jasné, že nikto nechce bojovať a riskovať smrť vo vojne, ktorá je už prehratá.“

 

Bývalý afganský prezident Hamíd Karzáí tvrdí, že bola vytvorená koordinačná rada na riadenie prenosu moci, ktorá pozostáva z neho, Abdullaha Abdullaha, vysokého politika, ktorý vedie mierové rokovania s Talibanom  a  Gulbuddina Hekmatyara.

 

V nedeľu Karzáí zverejnil na Twitteri video so svojimi tromi dcérami, v ktorom žiadal vládne sily a Taliban o ochranu afganského ľudu.

 

Niekoľko veľkých leteckých spoločností prestalo používať afganský vzdušný priestor. United Airlines, British Airways a Virgin Atlantic uviedli, že presmerovávajú lety, pričom obzvlášť ovplyvnená je dráha letu USA – India. Mnoho letov teraz namiesto toho letí nad Pakistanom a Iránom.

 

Sľuby

Taliban uviedol, že všetky časti spoločnosti budú mať vo svojej vláde občianske slobody. Analytici však tvrdia, že je príliš skoro dôverovať takýmto sľubom.

 

Donald Trump a jeho výzva

Donald Trump vyzval svojho nástupcu Joe Bidena, aby v nedeľu odstúpil z funkcie kvôli rýchlemu ovládnutiu Afganistanu bojovníkmi Talibanu, pretože americké jednotky sa po takmer 20 rokoch na mieste stiahli z krajiny.

 

img

 

"Je načase, aby Joe Biden bez hanby odstúpil za to, čo dovolil, aby sa stalo Afganistanu," uviedol Trump vo vyhlásení.

 

Taliban vstúpil do Kábulu v nedeľu, viac ako dva týždne pred termínom, ktorý Biden stanovil na dokončenie stiahnutia amerických vojakov z krajiny.

 

Vyhlásenie predstaviteľa Talibanu

Jeden z najvyšších predstaviteľov Talibanu v nedeľu vyhlásil, že rýchle víťazstvo hnutia nad afganskou vládou je bezkonkurenčný výkon, ale skutočná skúška efektívneho vládnutia sa začne teraz, keď získali moc.

 

Baradar, vedúci politického predsedníctva Talibanu, v krátkom vyhlásení uviedol, že víťazstvo, počas ktorého do týždňa padli všetky veľké mestá v krajine, bolo nečakane rýchle a nemalo vo svete obdobu. Povedal však, že skutočný test sa začne teraz splnením očakávaní ľudí a vyriešením ich problémov.

 

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona