Taliban šokuje, vraj chce ženy vo vláde. Biden je pod paľbou kritiky

NETKY.SK • 17 August 2021, 17:34 • 2 min
Taliban šokuje, vraj chce ženy vo vláde. Biden je pod paľbou kritiky

KÁBUL - Hnutie Taliban sa snaží upokojiť situáciu v krajine. Ženám chcú uvoľniť miesta vo vláde, tvrdí.

slovakia

left justify in out

Taliban v utorok vyhlásil v celom Afganistane „amnestiu“ a vyzval ženy, aby sa pripojili k jeho vláde.Výroky Enamulláha Samangáního, člena kultúrnej komisie hnutia, predstavujú na celoštátnej úrovni prvé vyjadrenie zástupcu Talibanu k predstavám o vládnutí po bleskovom získaní kontroly nad krajinou

 

Kameňovanie či popravy

Napriek tomu, že z Kábulu nehlásia významnejšie boje alebo incidenty, zostáva väčšina obyvateľov doma v obavách z ďalšieho vývoja.


Povstalci po prevzatí moci prepustili väzňov a vyrabovali zbrojné sklady. Staršie generácie si pamätajú ultrakonzervatívny výklad islamu, ktorý počas predchádzajúcej vlády Talibanu zahŕňal kameňovanie, amputácie a verejné popravy.

 

img

 

Právo šaría
"Islamský emirát nechce, aby sa ženy stali obeťami,“ povedal Samangání, pričom použil výraz, ktorým militanti označujú Afganistan. „Mali by byť vo vládnej štruktúre podľa práva šaría,“ dodal.

„Štruktúra vlády nie je celkom jasná, na základe skúsenosti by ale malo existovať úplne islamské vedenie a všetky strany by sa mali pripojiť,“ uviedol Samangání.

Zároveň naznačil, že obyvatelia už poznajú zásady islamského práva a budú sa nimi riadiť. „Naši ľudia sú moslimovia a my tu nie sme na to, aby sme ich nútili k islamu,“ povedal Samangání.

Za vlády Talibanu boli ženy z veľkej časti uzatvorené so svojich domovoch. V posledných rokoch sa povstalci snažia prezentovať umiernenejšie, mnoho Afgancov však zostáva skeptických, informuje agentúra AP.

 

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Cestovateľ Martin Navrátil nám porozprával o aktuálnom dianí v Afganistane

 

Zlyhanie OSN a USA?
Situácia v krajine sa dramaticky zmenila po odchode spojeneckých vojsk. Pod paľbou kritiky sa neocitlo iba medzinárodné spoločenstvo, ale aj americký prezident Joe Biden. 

 

Ten ešte 8. júla tvrdil, že je len veľmi malá šanca, aby Taliban obsadil celý Afganistan. Udalosti z posledných dní však svedčia o opaku. Mudžahedíni z hnutia bez väčších problémov postupne obsadili kľúčové mestá, pričom v nedeľu ovládli aj afganskú metropolu Kábul. 

 

img

 

Američania už podľa Bidena dosiahli svoje ciele, ktoré si stanovili po teroristických útokoch spáchaných al-Káidou v roku 2001. O ostatné sa už mali postarať samotní Afganci. 

 

"Pred 20 rokmi sme prišli do Afganistanu s určitým poslaním, tým poslaním bolo vysporiadať sa s tými, kto na nás 11. septembra zaútočil. Túto úlohu sme splnili," obhajoval ešte cez víkend šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

 

Po obsadení Kábulu v tak krátkom čase sa proti rozhodnutiu prezidenta začali ozývať kritické hlasy. Všetkých totiž zaskočil bezprostredný kolaps afganskych bezpečnostných zložiek. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Ruské veľvyslanectvo v Kábule je pod ochranou Talibanu. Prezident Ghaní utiekol s taškami plnými peňazí!

 

Republikáni odkazujú na vojnu vo Vietname

Najväčšiu kritiku počuť od členov Republikánskej strany. Podľa Steva Scaliseho, ktorý je jedným z najvyššie postavených republikánov v Snemovni reprezentantov, je stiahnutie amerických síl z Afganistanu zlyhaním a evakuácia americkej ambasády Bidenovým "sajgonským okamžikom".

 

img

 

Narážal tým na rok 1975 a odchod amerických vojsk z Ho Či Minova Mesta na konci vietnamskej vojny, v ktorej utrpeli Američania porážku. Na fotografiách zachytávajúcich evakuáciu vojakov vidieť, ako sa snažia dostať do bezpečia posledným voľným vrtuľníkom zo strechy ambasády. 

 

Nemilé slová americkému prezidentovi už stihol adresovať aj jeho predchodca Donald Trump. "Je načase, aby Joe Biden rezignoval pre hanbu, ktorú spôsobil v Afganistane," odkázal Trump hlave štátu. Opakovane pritom spochybnil legitimitu prezidentských volieb v roku 2020. 

 

Prečítajte si tiež: Taliban ovládol Afganistan, chystá sa vyhlásiť Islamský emirát

 

Zlyhalo vedenie krajiny 

Generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Jens Stoltenberg pripisuje vinu za rýchly kolaps afganskej armády zlyhaniu vedenia krajiny. Zároveň však pripustil, že aliancia musí odhaliť problémy vo svojich snahách vycvičiť tamojšie ozbrojené sily.

„Afganské politické vedenie“ nezvládlo vzdorovať a toto „zlyhanie afganského vedenia viedlo k tragédii, ktorej sme dnes svedkami“, skonštatoval Stoltenberg po utorkovom stretnutí vyslancov NATO.

 

Na rokovaní diskutovali o bezpečnostných otázkach vyplývajúcich z rozsiahleho víťazstva militantného hnutia Taliban v Afganistane.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona