Iracký prezident obhajuje prevzatie Kirkúku, ktoré dobyli Kurdi. Tých prinútil sa stiahnuť

NETKY.SK • 18 Október 2017, 07:12 • 2 min
Iracký prezident obhajuje prevzatie Kirkúku, ktoré dobyli Kurdi. Tých prinútil sa stiahnuť

BAGDAD - Iracký prezident Fuád Masúm dnes vyhlásil, že federálne sily nemali inú možnosť, ako prevziať správu sporného mesta Kirkúk po tom, čo sa uskutočnilo v septembri referendum o nezávislosti kurdských oblastí.

slovakia

left justify in out

Vyjadril sa tak v televíznom príhovore, z ktorého citovala agentúra AP. Podľa Masúma, ktorý je sám Kurd, uvedené referendum vyvolalo "nebezpečné spory" medzi Bagdadom a Arbílom - správnym centrom irackej autonómnej oblasti Kurdistan -, čo donútilo irackú armádu k pondelňajšiemu prevzatiu kontroly nad Kirkúkom, ovládaného dovtedy Kurdmi. Ich sily vstúpil do tohto mesta v roku 2014, aby ho ochránili pred postupujúcimi militantmi organizácie Islamský štát (IS) po tom, ako skolabovala národná obrana.

 

Kurdi sa nakoniec z Kirkúku stiahli a podľa AP opúšťajú aj ďalšie sporné územia na severe a východe Iraku vrátane tých, ktoré získali vo vojne proti extrémistom z IS. Do Kirkúku sa už začali vracať tisíce civilistov, ktorých vyhnali v pondelok boje medzi kurdskými a federálnymi silami.

 

Prezident Kurdistanu Masúd Barzání dnes vyhlásil, že rozhodnutie stiahnuť sa z Kirkúku pred postupujúcimi federálnymi silami bolo prijaté jeho politickými protivníkmi. Tých opísal len ako "určitých jednotlivcov z určitých politických strán". Dodal, že neuznáva ani dnešný odsun z iných častí severného a východného Iraku.

 

img

 

Kancelária kurdských síl v súvislosti so stratou Kirkúku obvinila stranu Vlastenecký zväz Kurdistanu, ktorá je úhlavným súperom Barzáního, zo "zrady" a spolčenia s centrálnou vládou v Bagdade. Kurdské vojenské velenie zase vyhlásilo, že jemu podliehajúce sily sa stiahnu iba na pozície spred 17. októbra 2016, keď federálne a kurdské jednotky začali operácie s cieľom ukončiť okupáciu Mósulu - druhého najväčšieho mesta Iraku - militantmi IS. Tomuto vyhláseniu však nezodpovedá odsun z Kirkúku, kde kurdské sily pôsobili od roku 2014, či jezídskeho Sindžáru, odkiaľ Kurdi v roku 2015 vytlačili IS.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies